Mobilne i web aplikacije za čistije gradove i jeftinija putovanja

Uz online alate, izgovor da nemamo novca ili da nismo na adekvatnoj profesionalnoj poziciji nije više dovoljno opravdanje za građansku pasivnost
6 komentar(a)
ekologija, mobilni telefon, Foto: Shutterstock
ekologija, mobilni telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2013. 20:02h

Nove tehnologije veoma su pogodan teren za inicijative koje imaju veze za ekologijom. Na međunarodnom nivou sve je veći broj onlajn platformi i aplikacija koje koriste nove medije u funkciji promocije očuvanja životne sredine.

Evo nekoliko primjera korišćenja novih medija za ekološki održive projekte u Italiji.

Uz sve alate koji su nam danas besplatno (ili za veoma malu sumu) dostupni onlajn, izgovor da nemamo novca ili da nismo na adekvatnoj profesionalnoj poziciji nije više dovoljno opravdanje za građansku pasivnost. Tera dei fuoki (zemlja vatre) je uspješan primjer koji pokazuje da nije neophodno imati posebna sredstva ili znanje da bi se preduzelo nešto i doprinijelo rješavanju problema u društvu, čak i kada nadležne institucije zakažu.

Radi se o platformi na kojoj građani prijavljuju ilegalno paljenje otpada na području Napulja.

Najzanimljivija stvar vezana za ovu platformu je što je nisu osnovale institucije već jedan obični građanin.

Osnivač ovog bloga je 30-godišnji Anđelo Ferilo koji je odlučio da uzme stvar u svoje ruke jer nije bio zadovoljan načinom na koji institucije i mediji tretiraju temu krize otpada u njegovom rodnom gradu.

U dnu naslovnice bloga stoji i citat: "Nesrećan je onaj narod kojemu su potrebni heroji" Bertolda Brehta, takođe potcrtavajući stav da građani treba aktivno da učestvuju u nalaženju rješenja za probleme zajednice

Na naslovnoj strani bloga postoji mapa na kojoj su evidentirane stotine slučajeva paljenja otpada i ilegalnih deponija štetnih supstanci. Veliki broj su signalizacije pristigle od Ferilovih sugrađana. Vizuelni aspekt bloga nije dorađen, i vidi se da je urađen amaterski, ali to ga ne sprečava da vrši svoju važnu društvenu funkciju.

Ferilov moto je "ako ne možete direktno da spriječite nepravdu, onda barem o njoj svima pričajte", što on upravo i radi, veoma uspješno, putem svog bloga i Fejsbuk stranice.

U dnu naslovnice bloga stoji i citat: "Nesrećan je onaj narod kojemu su potrebni heroji" Bertolda Brehta, takođe potcrtavajući stav da građani treba aktivno da učestvuju u nalaženju rješenja za probleme zajednice.

"Htjeli- ne htjeli, mi obavljamo dužnost kojom bi trebalo da se pozabave državne institucije", konstatuje Ferilo.

Službena vozila prva na udaru >>>

Fleka objavljuje aplikaciju za prijavu društvenih problema >>>

Novi mediji plodno su tlo za inicijative pojedinaca, a brojne su i kompanije koje se služe onlajn alatima ne samo za promociju već i za pospješivanje sopstvenih usluga.

Jedan od brojnih sektora u kojima su se mobilne aplikacije pokazale veoma korisnim je komunalni. Diferenciranje kućnog otpada postalo je praksa koju upražnjava sve veći broj građana u Italiji - gotovo da je postalo društveno neprihvatljivo ne diferencirati otpad. Međutim, često se desi da građani nisu sigurni u koji od predviđenih kontejnera treba baciti pojedine vrste otpada. Komunalne kompanije širom Italije pokrenule su brojne informativne kampanje ne samo da bi povećale procenat diferenciranog otpada već i da bi građanima olakšale sam proces. Pored standardnih letaka, efektno označenih kontejnera i kesa, koristan alat su i mobilne aplikacije.

Mobilni telefon je nešto što većina građana ima stalno pri ruci, a sve je veći broj osoba koje posjeduju telefone koji podržavaju mobilne aplikacije. Putem mobilnih aplikacija, komunalne kompanije u Italiji omogućuju građanima da stalno imaju (u bukvalnom smislu) u džepu priručnik za diferenciranje otpada.

A2A aplikacija za selekciju otpada

Jednu od takvih aplikacija napravila je i italijanska kompanija A2A, koja se bavi komunalnim servisom na sjeveru Italije.

Aplikacija "Puliamo" (što na italijanskom znači "očistimo") pruža građanima informacije o diferenciranju otpada. Moguće je ukucati u pretraživač određeni tip otpada da bismo dobili informaciju na koji način taj otpad treba odložiti. Tu je i poseban servis za odlaganje krupnog otpada poput namještaja - komunalni servis besplatno kupi krupni otpad na kućnoj adresi. Ovaj servis moguće je rezervisati i oflajn, pa je ovo dobar primjer kako uspješnu aplikaciju najčešće čini kombinacija nove tehnologije i kvalitetno osmišljenog offline servisa.

Puliamo aplikacija nudi i kalendar preuzimanja otpada, kao i kalendar čišćenja ulica, ali i posebnu sekciju za prijave ilegalnog odlaganja otpada u kojoj je moguće poslati i fotografije.

Komunalna kompanija "Quadrifoglio" koja operiše u Toskani ima sličnu aplikaciju, pod imenom Trashcube koja takođe predstavlja koristan vodič za diferenciranje otpada. Njen princip rada je veoma sličan aplikaciji "Puliamo".

Oflajn i onlajn se često preklapaju. Entuzijazam koji vlada posljednjih godina vezano za nove medije često zanemaruje činjenicu da je ipak uvijek najvažnija ideja vodilja, a ne kanal kojim se služimo da bismo tu ideju sproveli u djelo. Internet nam pruža bezbroj mogućnosti besplatnog oglašavanja, ali svi ti alati bez kvalitetne ideje i misije kako ih koristiti ne služe ničemu.

Zanimljiv prelom između onlajn i oflajn svijeta su sve brojnije aplikacije i onlajn platforme vezane za uzgoj, prodaju i razmjenu voća i povrća putem Interneta.

Postoji tendencija da podjela selo-grad konceptualno bude i simbol podjele između tehnološkog napretka i zaostalosti. Grad zamišljamo kao simbol tehnološkog napretka, selo kao simbol tehnološke zaostalosti. Zbog ovakve predrasude voće i povrće je vjerovatno posljednji artikal koji bi većini pao napamet kao pogodan za onlajn prodaju. Pa ipak, posljednjih godina selo sve manje predstavlja sinonim za tehnološku zaostalost, a Internet postaje alatka koja se podrazumijeva i kod uzgajivača voća i povrća.

Italijanska startap kompanija "Grow the Planet" koja je uspjeha imala i u Americi, svojevrsna je socijalna mreža za ljude koji na svojim posjedima uzgajaju voće i povrće. Sajt i aplikacija nude detaljne informacije za početnike. Interesantno je da platforma nije mjesto za okupljanje profesionalnih poljoprivrednika već je uglavnom fokusirana na početnike. Većina korisnika mreže živi u gradovima i uzgaja voće i povrće za sopstvenu upotrebu, u bašti ili čak na balkonu.

“Grow the Planet” nudi i mapu na kojoj možemo vidjeti članove u našoj blizini, saznati šta oni uzgajaju pa i organizovati robnu razmjenu.

Još jedna platforma fokusirana na svježe voće i povrće su sajt i aplikacija "Verdure del mio orto" (povrće iz mog vrta) na kojem je moguće pretplatiti se na sedmičnu dostavu svježeg voća i povrća na kućnu adresu. Sajt doprinosi očuvanju sredine jer promoviše lokalne proizvode, i teži ka eliminaciji prakse da se voće koje raste u komšiluku uvozi iz dalekih zemalja.

U sekciji e-shop moguće je odabrati između nekoliko opcija baziranih na broju članova našeg domaćinstva. Zanimljiva je i mogućnost da stanari stambenih zgrada kolektivno naruče veće količine i na ovaj način uštede na pojedinačnim pošiljkama.

Inicijative poput “Verdure del mio orto” veoma su interesantne i imaju potencijal da u bliskoj budućnosti postanu sve popularnije. Ipak, prepreka koja ih sprečava danas da budu popularnije je u cijeni: dostava od svega oko 3-4 kilograma miješanog voća i povrća košta čak 16 eura, što je u najmanju ruku 3 puta skuplje od cijene koju bismo platili u supermarketu za isto voće i povrće iz uvoza.

Podijelite troškove putovanja

Cijena, međutim, nije problem kada je u pitanju veoma popularna inicijativa za car-sharing Bla Bla car. Car-sharing je još jedan od sve popularnijih trendova koji se bilježe ne samo u Italiji već i širom Evrope i Amerike. Dijeljenje automobila spaja ekološku svijest (u opticaju je previše automobila, velikih zagađivača sredine i sve je učestalija praksa posjedovanja automobila za ličnu upotrebu u kojem se pretežno vozimo sami), i ekonomsku uštedu (dijeljenjem automobila dijelimo i troškove puta).

Bla Bla car je inicijativa nastala u Italiji, ali danas ima i verzije za britansko, poljsko, portugalsko, špansko i druga tržišta. Postoji širom zapadnog svijeta veliki broj sličnih inicijativa.

Princip rada je jednostavan - obzirom da veliki broj osoba putuje kolima samo ili u dvoje iz jednog grada u drugi, Blabla car spaja putnike koji žele da uštede sa vozačima automobila koji putuju sami. Vozači nude prevoz uz simboličnu cijenu koja im pomaže da smanje troškove putovanja, a putnici dobijaju priliku da stignu na željenu destinaciju uz mnogo manji trošak nego što bi to bio put vozom, avionom ili sopstvenim automobilom.

Bla Bla Car funkcioniše po principu socijalne mreže. Vozači imaju registrovane profile, na kojima možemo vidjeti koju marku automobila voze, koliko su ljudi do sada prevezli, kao i kakvi su utisci njihovih ranijih putnika. Na ovaj način, ukoliko imamo nepovjerenja prema nepoznatom vozaču, Bla Bla Car nam nudi više kanala putem kojih možemo sa njim stupiti u kontakt prije putovanja ili saznati nešto više o njemu putem njegovih ranijih saputnika.

Radi se o veoma popularnoj inicijativi. Na sajtu Bla Bla Car svakodnevno se može naći veliki broj oglasa za putovanja, a značajan broj vozača koji nude prevoz su osobe koje su prinuđene često da putuju iz jednog grada u drugi zbog posla. Među mladima u Italiji sve je ustaljenija praksa da nakon putovanja uz usluge Bla Bla Car, po dolasku na destinaciju noće u besplatnom smještaju koji su rezervisali putem Couchsurfing-a. Iz ovog primjera evidentna je jedna od ljepših strana Interneta, a to su antikonzumističke inicijative koje podstiču potpune strance (koji se inače vjerovatno ne bi ni sreli) da izlaze jedni drugima u susret, i to oflajn.

Bonus video: