Stiv Vilhajt: Nije "Gif" nego "Džif"

Sukob mišljenja podudario se s ceremonijom dodjele "Webi" nagrada za internet tehnologiju na kojoj je Vilhajtu dodijeljeno priznanje za životno djelo
76 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2013. 08:12h

Izumitelj računarskog grafičkog formata za razmjenu slika GIF, Stiv Vilhajt poručio je da se akronim njegovog pronalaska izgovara s početnim "dž", a ne "g", piše britanski javni servis "BBC".

Vilhajt je za list "New York Times" rekao da ga ljuti što rasprava oko izgovora još nije gotova i da je Oksfordov rječnik engleskog jezika (OED) pogriješio što je napisao da se početno "g" može izgovoriti na oba načina.

Predstavnici OED su za "BBC" rekli da nije u nadležnosti softverskog inženjera da određuje kako će se riječ izgovarati

Predstavnici OED su za "BBC" rekli da nije u nadležnosti softverskog inženjera da određuje kako će se riječ izgovarati.

Sukob mišljenja podudario se s ceremonijom dodjele "Webi" nagrada za internet tehnologiju na kojoj je Vilhajtu dodijeljeno priznanje za životno djelo. Kad mu je uručena nagrada, na ekranima je prikazana njegova poruka: "Čita se 'džif'".

Softverski inženjer napravio je Graphics Interchange Format 1987.

Vilhajtova tehnika za kompresovanje podataka omogućila je brzo slanje slika elektronskom poštom. Format je omogućio i skidanje slika u boji - što do tada nije bilo moguće, a njegovoj popularnosti dodatno je doprinijela činjenica da podržava animacije.

Što se imena formata tiče, jedan sajt posvećen izgovaranju riječi "Gif" dugo je skupljao dokaze da se ona čita upravo kao "Džif". Kao jedan od razloga navedeno je da je zamisao bila da ime zvuči kao popularni brend američkog putera od kikirikija - koji je, kako se šaljivo navodi, uz pepsi i čips "jedna od tri osnovne namirnice programera".

"BBC", međutim, piše da britanski korisnici ne bi shvatili tu aluziju. Glavni urednik OED, Džon Simpson, rekao je da, bez obzira na korijen riječi, činjenica da je mnogo ljudi izgovara sa "g" čini tu opciju prihvatljivom.

Američki rječnik engleskog jezika "American Heritage Dictionary" takođe navodi da se su oba izgovora riječi GIF dozvoljena.

Galerija

Bonus video: