Tinejdžerka izumila punjač koji bi telefon mogao da napuni za 20 sekundi

Superbrzi punjač akumulira više energije u manje prostora, obezbjeđuje 10.000 punjenja i bateriju uređaja drži duže punom
5 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2013. 07:51h

Tinejdžerka iz Kalifornije je privukla pažnju tehnološkog giganta, kompanije Google, svojim potencijalno revolucionarnim izumom - tehnologijom koja bi pomogla proizvodnju punjača koji bi punili telefone za samo 20 sekundi!

Superbrzi punjač, ili Supercapacitor, kako ga je nazvala njegova autorka 18-godišnja Eša Kare iz Saratoge, donio je ovoj djevojci nagradu od 50.000 američkih dolara na Intelovom Međunarodnom sajmu nauke i inženjerstva, održanom u Feniksu prošle sedmice.

Očekuje se da izum ove tinejdžerke sate punjenja telefona pošalje u prošlost. Superbrzi punjač akumulira više energije u manje prostora, obezbjeđuje 10.000 punjenja i bateriju uređaja drži duže punom.

Kare se nada da će se njen izum jednog dana koristiti za sve uređaje koji zahtijevaju punjive baterije, zbog čega je Google u kontaktu sa djevojkom, kako bi dobili odgovor na kako ona planira da tehnologiju primijeni konkretno kod punjača za mobilne.

Inspiraciju da se bavi baš ovom temom, Eša je pronašla u svojoj svakodnevici.

"Baterija mog telefona je uvijek prazna", kazala je Eša za NBC News.

Bonus video: