Korištenje Tvitera u Saudijskoj Arabiji izaziva prokletstvo?

Vjerski poglavar Saudijske Arabije, Abdul Latif Abdul Aziz al-Šeik, izjavio je da svi Saudijci koji koriste Tviter rizikuju da budu prokleti
57 pregleda 7 komentar(a)
Tviter, Foto: Ilustracija
Tviter, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 19.05.2013. 20:01h

"Saudijci koji tvituju, izgubili su ovaj i zagrobni život", tvrdi vjerski poglavar Saudijske Arabije, Abdul Latif Abdul Aziz al-Šeik, i nije jedini, naime, BBC tvrdi da mnogi uticajni Saudijci pokušavaju da svoje sugrađane odvoje od poznate društvene mreže.

Iako za obraćanje naciji vođe koriste televiziju i radio, Tviter i ostali digitalni mediji predstavljaju opasnost jer se pomoću njih pristalice opozicije, bez cenzure i posljedica, mogu obratiti narodu.

"Vlada ne može da prati svakog na Tviteru i zato su frustrirani", kaže Abu Zaki, poznati bloger i politički aktivista.

Za razliku od ostalih društvenih mreža, Tviter dozvoljava više korisničkih naloga odjednom, a to može biti korisno ako vas neko ima na nišanu.

Ovakva vrsta zaštite omogućila je Saudijcima da "terorišu" i samog kralja, koji je do sad bio praktično nedodirljiv.

U posljednje dvije godine, broj korisnika Tvitera se udeseterostručio, kažu iz Tvitera, 70 posto svih korisnika su mladi, što posebno plaši saudijske vlasti.

Podsjetimo, revolucionarni događaji "Arapskog proljeća" proširili su se upravo pomoću Tvitera.

Sada, "uz prokletstvo u zagrobnom životu", mladi Saudijci moraju da budu na oprezu svaki dan: Al Jazeera tvrdi da saudijska vlada pokušava čak i da uvede zabranu anonimnosti na Tviteru i da započne hapšenje svih društvenih aktivista koji koriste Tviter za širenje svojih ideja.

Bonus video: