Političari u SAD zabrinuti da Google naočare narušavaju privatnost

Google Glass je kontroverzna tehnologija sa potencijalom da prikuplja slike, videa i druge podatke o gotovo svemu što korisnik ovog proizvoda vidi
2 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2013. 10:21h

Američki političari traže potvrdu od kompanije Google da njihove “pametne naočare” neće narušavati privatnost.

Pismo koje je upućeno Googleu je potpisalo osam članova Kongresa tražeći odgovore vezane za “Google Glass”. U pismu je postavljeno osam pitanja koja se odnose na prikupljanje podataka o korisnicima i onima koji to nijesu.

Potpisnici su rekli da je neobično to da Google planira da sistem zaštite privatnosti ugradi u uređaj.

“Mi smo veoma zainteresovani da li nova tehnologija može narušiti privatnost prosječnog Amerikanca”, kaže se u pismu članova odbora Kongersa koji se bavi pitanjima privatnosti.

Google naočare recept za još dosadnih ljudi koji pričaju sa sobom, ili ipak ne? >>>

Kako biste sve mogli da koristite Google naočare >>>

Isti odbor je u prošlosti ispitivao mnoge tehnološke kompanije o tome što rade sa prikupljenim podacima. Odbor čine članvi obije vodeće političke partije, demokrate i republikanci.

Google Glass je kontroverzna tehnologija sa potencijalom da prikuplja slike, videa i druge podatke o gotovo svemu što korisnik ovog proizvoda vidi. Mnogi smatraju da privatnost nije moguća ako se Google Glass i slični proizvodi budu široko koristili.

Pismo je upućeno prvom čovjeku kompanije Google Lari Pejdžu, ukazujući da kompanija nema poslovnu istoriju bez mane kada je u pitanju upravljanje prikupljenim ličnim informacijama. U pismu je ukazano na nedavni slučaj neovlašćenog uzimanja podataka sa nezaštićenih wi-fi mreža prilikom prikupljanja podataka za popularni Street View servis.

Političari, potpisnici pisma, žele da se uvjere što će Google uraditi kako se ove greške ne bi ponovile.

Bonus video: