NASA će u svemir lansirati i satelit "made in Serbia"

NASA finansira 80 odsto opreme i 80 odsto sredstava za lansiranje, pa za učestvovanje u projektu Srbija mora da osigura između 20 i 100 hiljada eura
164 pregleda 0 komentar(a)
Stefan Vlajković, Foto: Blic.rs
Stefan Vlajković, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 12.03.2012. 13:41h

U okviru projekta u kojem će biti lansirano 50 manjih satelita 2015. godine, američka svemirska agencija NASA bi mogla u orbitu da pošalje i jedan proizveden u Srbiji.

Inicijativu za lansiranje "srpskog satelita" je dao mladi naučnik Stefan Vlajković, koji se kao doktorant Tehnološkog instituta u Cirihu sa NASA-om povezao preko projekta konstruisanja satelita koji koriste nanotehnologiju.

"Kada sam pristupio projektu, želio sam da povežem i naše institucije, jer znam da imamo potencijala da to obavimo. To je odlična prilika ne samo za naučne institucije, univerzitete i institute, već i za kompanije koje se bave elektronikom i programiranjem. Postojao je strah od strane NASA-e, ali su na kraju pristali, tako da postoji velika šansa da 2015. godine imamo srpski satelit", rekao je Vlajković, piše Blic.

Na jesen će biti poznato hoće li srpski satelit stvarno otići u svemir. U okviru tog projekta će biti napravljeno 50 malih satelita veličine 20 puta 10 centimetara. Uprkos svojoj veličini, Vlajčević tvrdi da oni imaju istu funkciju kao veliki sateliti.

"Za 10 do 15 minuta obiđe Zemlju. U jednom trenutku pokriva tri ili četiri susjedne države, ali budući da brzo obiđe Zemlju, to nije problem", kazao je Vlajković te dodao da satelit ne mora biti veći, jer se lansira u orbite bliže Zemlji.

NASA finansira 80 odsto opreme i 80 odsto sredstava za lansiranje, pa za učestvovanje u projektu Srbija mora da osigura između 20 i 100 hiljada eura.

Bonus video: