Deset tehnologija koje će promijeniti svijet

Nove tehnologije mijenjaju svijet tako što omogućavaju robotizaciju nezamislivih stvari, pomažu prevenciju bolesti, olakšavaju pristup električnoj energiji...
152 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2013. 08:47h

Svijet se rapidno mijenja i već u mnogome izgleda kao film naučne fantastike iz 20. vijeka, možda čak i bolje. Među izumima koji najbolje kotiraju u svijetu finansija, Business Insider izdvojio je deset pionira, koji će promijeniti svijet.

Mijenjaju ga tako što omogućavaju robotizaciju nezamislivih stvari, pomažu prevenciju bolesti, olakšavaju pristup električnoj energiji ili nam dozvoljavaju da izvodimo kojekakve stvari na daljinu - od plaćanja do upravljanja kompjuterima.

3D printanje

Trodimenzionalno printanje oblika, odnosno djelova mašina nije toliko nova tehnologija, ali njena masovna upotreba tek je uzela maha i proriče joj se da će doživjeti eksploziju vrlo brzo, tj. da će se tržište udvostručiti do 2019. godine. Očekuje se da će se polovina djelova aviona u budućnosti biti izrađena upravo printanjem - direktno sa radnih površina računara.

Električne cigarete

Cigarete koje su manje otrovne od duvanskih i pokretane su na bateriju dozvoljavaju pušenje i na mjestima gdje je ono zabranjeno. Popularne su i u Evropi i u SAD-u gdje se očekuje da će rasti 50 odsto godišnje, kao i da će prodrijeti u maloprodaju.

Genomika i personalizovana medicina

Prepravljanjem gena do zdravlja i sprečavanja bolesti - medicinska je sadašnjost sa velikim potencijalom. Tržište genomike - prenatalni testovi, rani testovi na rakove i personalizovana dijagnostika - već je eksplodiralo i očekuje se da će novac koji se u SAD-u obrće na njemu porasti na 2,1 milijardu dolara 2015. godine u odnosu na 700 miliona koliko su imali 2005. godine.

Plaćanje mobilnim telefonom

U Japanu je 55 odsto plaćanja moguće putem mobilnog telefona i tableta, a ta vrsta plaćanja se širi takvom brzinom da bi do 2016. godine vrijednost transakcija u svijetu mogla doseći bilion dolara! To nije čudno budući da na svijetu postoji šest milijardi aktivnih priključaka na mobilnu mrežu.

Tehnologije za istraživanje izvora goriva

Nove tehnologije povećavaju dostupne svjetske zalihe fosilnih goriva. To su hidraulično vađenje plina iz škriljca - ubrizgavanje vode, pijeska i hemikalija u tlo, zatim horizontalno bušenje i podmorsko istraživanje fosilnih goriva. Iako je potencijalno opasan za okolinu, škriljac je doveo do energetskog oporavka SAD-a.

Prelazak sa nafte na plin

Broj vozila na plinski pogon su u stalnom porastu, pogotovo kada su u pitanju taksiji. Do 2020. godine očekuje se da će sadašnji udio automobila sa ugrađenim motorima pokretanim na plin s 0,9 odsto porasti na 1,1 odsto.

Streaming zabave

Zaobilaženje tradicionalnih mreža i distributera kod isporuke zabavnih sadržaja takođe je u porastu. Netflix, Hulu, Amazon i Google već snimaju svoje filmove i serije, a dosad su tuđu produkciju uspješno prenosili preko interneta. Od 2010. godine pretplate na televizije pale su za 1,2 odsto, a u istom je periodu pretplata na Netflix porasla 70 odsto!

Software-as-a-Service (SaaS)

Software-as-a-Service je dostava softvera na internetu, koji se dosad morao kupiti putem skidanja s interneta ili u trgovinama. Primjeri SaaS-a su Google aplikacije, Microsoft 365 i Amazon web usluge. Lani je to tržište poraslo za 26 odsto na 18 milijardi dolara.

Softverski definisano umrežavanje

Sigurnije i efikasnije povezivanje manjih centara sa podacima sa cloud operacijama u stalnom je porastu. Očekuje se da će softverski definisano umrežavanje, koje omogućava korisniku povezivanje sa virtuelnom platformom, odakle on može da upravlja i virtuelnom i fizičkom infrastrukturom, sa sadašnjih 360 miliona dolara prihoda skočiti na 3,7 milijardi u 2016. godini.

Solarni paneli

Solarni paneli sve su jeftiniji i cijena im pada iz dana u dan pa u nekim područjima svijeta postaju isplativi brže nego što je iko očekivao. Prema prognozama Međunarodne energetske agencije, do 2035. godine u nove solarne kapacitete biće investirano 1,3 biliona dolara, što će zauzimati čak 13 odsto globalnih ulaganja.

Bonus video: