MA častili 9,6 miliona mimo zakona, poreske dužnike ne bi da ugase

Odbor za ekonomiju danas je raspravljao o izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) na završni račun budžeta za prošlu godinu
143 pregleda 0 komentar(a)
Darko Radunović, odbor za ekonomiju, Foto: Goran Kapor
Darko Radunović, odbor za ekonomiju, Foto: Goran Kapor
Ažurirano: 13.11.2018. 16:08h

Vlada je prošle godine Montenegro erlajnsu kroz tri transakcije dala ili "pozajmila" 9,6 miliona eura, na način koji, kako su priznali iz Ministarstva finansija, nije u potpunosti u skladu sa zakonom da bi pomogli oporavak te kompanije, koja je u međuvremenu povećala poreske i druge dugove.

Ministar finansija Darko Radunović na današnjem odboru za ekonomiju kazao je i da se u potpunosti ne poštuje zakon o reprogramu poreskog duga jer se protiv nekih dužnika ne primjenljuju mjere prinudne naplate, ali da to tolerišu kako bi se spasile te kompanije.

Odbor za ekonomiju danas je raspravljao o izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) na završni račun budžeta za prošlu godinu.

Poslaniki SDP-a Raško Konjević pitao je na početku predsjednika Senata DRI Milana Dabovića da li su posebno analizirali pozajmice koje daje Vlada i da li su radili reviziju pravilnosti odluka po kojima su rađene isplate iz budžeta u prošloj godini.

Vlada nema pravo da daje pozajmice ali je tajno dala

Dabović je kazao da Vlada prema osnovnom zakonu o budžetu nema pravo da daje pozajmice, kao i da su na svako kršenje propisa ukazali.

Konjević je naveo da se iz završnog računa vidi da je Vlada dala Montenegro erlajnsu 2017. godine 2,29 miliona eura uz obavezu vraćanja tog iznosa u ratama za 24 mjeseca.

"Meni su iz tužilaštva odgovorili da to nije bila državna pomoć već pozajmica. Kako Vlada nekom daje pozajmice ako po zakonu ne smije to da radi. U izvještaju kod Ministarstva saobraćaja navodite da su dali državnu pomoć Montenegro erlajnsu od 2,29 miliona eura kako bi oni vratili kredit za koji je Vlada dala garanciju, kao i da su još 4,2 miliona uplaćena na račun MA pritom ovdje ne navodite razlog ni namjenu", kazao je Konjević.

Dabović je kazao da su oni koristili podatke i obrazloženja Ministarstva finansija i da poslanik može njih da pita po zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

Konjević je kazao da ne može da ih pita jer su vladine odluke o davanju ova iznosa proglašeni tajnim.

"Kako ste citirate zaključak od 2,29 miliona a niste o 4,2 miliona. Da li ste ih vi tražili od Vlade", pitao je Konjević.

Dabović je ponovio da su radili na osnovu dokumenata koji su dobili.

Konjević je kazao i da im je trebalo biti sumnjivo povećanje budžeta za Nacionalnu turističku organizaciju sa planiranih 900 hiljada na 4,8 miliona eura, od čega su 3,2 miliona takođe tajnim dokumentom data Montenegro erlajnsu.

Radunović: Nadali smo se da će da vrate

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da su poreski dug i Montenegro erlajns dva najznačajnija sistemska problema koja postoje već 15 ili 20 godina, kao i da su prošle godine pokušali da nađu rješenje.

"Mi smo njima dali taj novac sa nadom da će oni da nam ga vrate. Plan Vlade je bio da treba održati nacionalnog avioprevoznika", kazao je Radunović.

Konjević je kazao da je poenta u načinu trošenja novca.

"Kada se sabere ovo što im je dato i ono što je oprošteno Montenegro erlajns je samo u prošloj godini dobio 15 miliona eura, a u međuvremenu je povećao dugove. Dobit Aerodroma ste dali kao kolateral za Montenegro erlajns. Da li ste obavijestili o ovome Evropsku komisiju. Problem je što nema plana i što se ne vidi kraj ovome", kazao je Konjević.

Nema privilegovanih, samo neke duže čekaju

U dijelu rasprave koji se odnosio na pominjanje zakona o reprogramu poreskog duga u izvještaju DRI, Konjević je zamjerio što nema jasnih ocjena da li Poreska uprava i Ministarstvo finansija poštuju ovaj zakon ili ne i da li ima povlašćenih dužnika. On je citirao nove izvještaje sa crne poreske liste u kojem vidi da poreskim dužnicima, iako su u reprogramu, rastu iznosi duga bez preduzimanja prinudnih mjera.

Dabović je kazao da nijesu mogli kontrolisati svih 372 rješenja da bi znali da li ima povlašćenih, ali da su naveli da se u potpunosti ne primjenljuje član 13 zakona koji se odnosi na preduzimanje prinudnih mjera protiv poreskih dužnika. On je obećao da će naredne godine uraditi poseban izvještaj o reprogramu poreskog duga i preduzimanju mjera za podatke iz ove godine.

Ministar Radunović je kazao da ima dužnika koji su u početku poštovali ugovor o reprogramu i plaćali dug na rate ali da su kasnije zastali.

"Znam šta ćete mi reći da zakon ne može biti fleksibilan. Neke čekamo kako bi im sačuvali poslovanje, nema selekcije. Vrlo brzo ćemo donijeti odluke šta da radimo sa njima", kazao je Radunović. Konjević je kazao da, kada pogleda listu dužnika, sumnja da nema privilegovanih jer svaki građanin zna ko je od ovih dužnika blizak kome u vlasti.

Poslanik SD Boris Mugoša pohvalio je rad DRI zbog kvalitetnog izvještaja i preporuka, kao i Ministarstvo finansija na fiskalnoj disciplini jer su izvorni prihodi izjednačeni za osnovnih rashodima, ne računajući kapitalne izdatke i vraćanja dugova.

On je kazao da je loše što 60 odsto budžeta ide na zarade zaposlenih u javnom sektoru ali da se nada da će nove mjere rasterećenja javne uprave smanjiti taj procenat. Kazao je i da je loše što pet preporuka DRI nije ispunjene, sedam je samo djelimično a tek četiri su ispunjene u potpunosti.

Iz Ministarstva su mu odgovorili da su u međuvremenu ispunjene još dvije preporuka, a Zoran Jelić iz DRI kazao je da se neke proporuke odnose na izmjene zakona i nabavku softvera za šta je potrebno vrijeme.

Bonus video: