Šta biste rekli šefu koji vam traži lozinku za pristup vašem Facebook profilu

Zakon za zaštitu od sajber terorizma i drugih oblika sajber napada donosi nove probleme internet korisnicima
20 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2013. 11:51h

Kako biste postupili ako bi vas šef pitao da mu date lozinku za pristup vašem profilu na Facebooku kako bi provjerio o čemu ste pisali na ovoj društvenoj mreži?

Sa ovakvim bi se problemom uskoro mogli suočiti korisnici Facebooka u SAD-u, a glavni krivac za to trebalo bi da bude Cyber Intelligence Sharing and Protection Act predlog zakona, odnosno – CISPA, Zakon za zaštitu od sajber terorizma i drugih oblika sajber napada.

Predstavnički dom američkog Kongresa prošle je sedmice izglasao ovaj zakon koga su kritikovale mnoge organizacije za zaštitu privatnosti jer će omogućiti razmjenu privatnih podataka internet korisnika između američke vlade i privatnih kompanija bez ikakvog naloga ili sankcija.

Huffington Post upozorava na još jedan veliki potencijalni problem koji bi Amerikancima mogao da donese ovaj zakon kojeg još moraju da odobre Senat i američki predsjednik Barak Obama – on bi mogao da omogući šefovima kompanija da od svojih zaposlenih zatraže lozinke njihovih profila na društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera i drugih mreža.

Inače, u borbu protiv CISPA-e uključili su se i Anonimni koji su u ponedjeljak pozvali na “zamračenje interneta”, ali njihovom se pozivu nije odazvao veliki broj internet stranica

Ovo je prilično jednostavan amandman koji će pomoći korisnicima u ostvarivanju njihova prava na zaštitu privatnosti, rekao je Perlmuter i dodao da će se sa tim amandmanom isključiti mogućnost da šef na društvenim mrežama komunicira pretvarajući se da je on zaposleni (koji mu je dao šifru).

Zastupnik Majk Rodžers optužio je Perlmutera da s ovim samo želi da sabotira cijeli zakon i odbacio taj amandman. Neki zastupnici su cijelo vrijeme pokušavali da ubrzaju donošenje CISPA-e kako bi se izbjegli teroristički napadi “digitalnim bombama” poput nedavnog napada na maratonu u Bostonu.

Inače, u borbu protiv CISPA-e uključili su se i Anonimni koji su u ponedjeljak pozvali na “zamračenje interneta”, ali njihovom se pozivu nije odazvao veliki broj internet stranica tako da nisu uspjeli da ponove protest s početka prošle godine kada su se u borbu protiv SOPA-e (Zakon o sprečavanju on-line piraterije, Stop online piracy act) uključile i neke velike stranice poput Wikipedije i Reddita i koji je izazvao veliku pažnju javnosti.

Bonus video: