Apple skinut sa trona, Exxon Mobil najvrjednija kompanija na svijetu

Akcije su pale ispod 400 dolara po prvi put poslije godinu u po dana zbog komentara koje je iznio proizvođač audio čipova Cirrus Logic
0 komentar(a)
Apple, Foto: Aideweb.com
Apple, Foto: Aideweb.com
Ažurirano: 19.04.2013. 10:17h

Jedna nesmotrena izjava proizvođača čipova da Apple usporava proizvodnju iPada i iPhonea dovela je do pada vrijednosti kompanije na tržištu za 22 milijarde dolara.

Akcije su pale ispod 400 dolara po prvi put poslije godinu u po dana, zbog komentara koje je iznio proizvođač audio čipova Cirrus Logic.

Pad na tržištu znači da je Apple izgubio poziciju kao najvrijednija kompnija na svijetu i da je njegovo mjesto zauzeo Exxon Mobil, koji trenutno vrijedi nekoliko milijardi dolara više od Applea.

Inače, Cirrus Logic, koji proizvodi audio čipove za iPhone i iPad objavio je da se prodaja jednog specifičnog čipa usporava, pošto se jedna njihova neimenovana mušterija odlučila za noviju komponentu.

Iako Cirrus nije naveo o kome je riječ, poznato je da je Apple otkupljivao 90 odsto njihovih proizvoda.

Analizičar Piter Misek iz firme Jefferies & Co kaže da je ovo samo dokaz postojećih nagađanja da Apple neće uspjeti da lansira novi iPad Mini kada je planirao.

“Sada je jasno da su akcije Applea dostigle vrhunac, budući da je Samsung uzeo veliki dio tržišta, a HTC izbacio nekoliko dobrih modela”, rekao je Endrju Vang, šef za investicije u Manulife Asset Management u Tajvanu.

Neki analitičari tvrde da Apple ne može da izdrži porez na visoki profit, budući da ga njegova konkurencija u svijetu tableta i smartfona tjera da snizi cijene proizvoda.

“Ovo je teško okruženje, Apple je u tranziciji između proizvoda”, rekao je Majkl Tošikami, menadžer portfolija u Destination Wealth Management, koji drži oko 50.000 akcija ove firme

Apple nije komentarisao ništa od onoga što se desilo na berzi, ali će rezultate poslovanja za period od januara do marta objaviti u sljedeći utorak.

Bonus video: