Tvitomanija - mjesto gdje avatari ožive

Najveća regionalna konferencija o društveim mrežamabiće održana u maju, u Novom Vinodolskom
0 komentar(a)
Twitter, Foto: Shutterstock.com
Twitter, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.04.2013. 07:35h

Više od 100 učesnika najavljeno je za ovogodišnju najveća regionalnu konferenciju posvećenu društvenim mrežama,koja se od 8. do 12. maja održava u Novom Vinodolskom, u Hrvatskoj.

Na Tvitomaniji, jednom od onih mjesta na kojima avatari ožive, prema najavama organizatora, biće prisutni “svi regionalni korisnici društvenih mreža, a na okruglim stolovima učestvovaće značajan broj poznatih osoba i profesionalaca iz regije”. Među njima je i novinarka “Vijesti” Damira Kalač, koja će učestvovati na panelu štampani mediji i društvene mreže, sa kolegama Bojanom Rodikom (24sata.hr), Duškom Vukajlovićem (“Alo”) i Anom Marković (“Blic”).

Učesnici tog panela će govoriti o tome gdje počinje štampa, a gdje završava internet izdanje; kako koristiti internet u promociji štampanih izdanja i obratno, kakvi su efekti objave sadržaja u štampanim izdanjima, a kakvi na internetu, te gdje je veća zarada. Osim toga, biće riječi i o tome koje su to prednosti i nedostaci objave sadržaja u štampanim medijima i na internetu, šta je internet redakcija, te koji je značaj društvenih mreža u dijeljenju vesti.

Osim tog, planiran je i palen novinarstvo i društvene mreže, na kojem će Zoran Stanojević (RTS, OKO magazin), Zoran Šprajc (HRT, dnevnik), Antonija Mandić (RTL), Robert Čoban (CPG) i Ana Stunić (TV Nova) raspravljati o temama kao što je koliko novinarstvo zavisi od društvenih mreža, koliko novinari koriste i vjeruju društvenim mrežama, nalaze li balans između privatnog i poslovnog korišćenja društvenih mreža, te da li su društvene mreže promijenile novinarstvo...

Pored panela posvećenih novinarstvu, na Tvitomaniji će biti organizovani i paneli posvećeni biznisu i društvenim mrežama, te panel na kojem će prisutni moći da čuju o različitim servisima za praćenje i analizu društvenih mreža.

Učesnici panela o biznisu i društvenim mrežama Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske privredne komore i privrednik, predsjednik kompanije Comtrade Veselin Jevrosimović, direktor Hemofarma Bosna Aleksandar Veselinović i član izvršnog odbora AIK banka Dejan Tešić će govoriti o količini i načinima na koje koriste društvene mreže, te koliko im to oduzima ili štedi vrijeme tokom poslovnih obaveza.

O alatima za praćenje i analizu društvenih mreža govoriće Andrijana Tomić (Realtime Clipping), Tina Cipot (Kliping.si), Mojca Perić (Perception Analytics) i Igor Manječić (Peek Medio).

“Praćenje aktivnosti na društvenim mrežama jedan je od najvažnijih elemenata online PR-a. Servisi za praćenje društvenih mreža omogućavaju kompanijama da u svakom trenutku raspolažu ažurnim informacijama, kao i da na vrijeme reaguju u kriznim situacijama. Analiza verbalnog i neverbalnog sadržaja, kao i demografskih podataka o autorima sadržaja stvara nepregledan niz novih mogućnosti savremenog klipinga”, teme su o kojima će biti riječi na ovom panelu, gdje će posjetioci moći da čuju o tome na koji način društvene mreže unapređuju PR aktivnosti i mogu li se te aktivnosti uopšte obavljati bez oslanjanja na društvene mreže.

Među učesnicima konferencije su i pjevačica Nina Badrić, Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, Ivan Brezak Brkan, osnivač i urednik Netokracije, vodećeg sve manje hrvatskog, sve više regionalnog bloga o e-tehnologijama, biznisu i kulturi, Dragan Varagić - ukratko guru interneta...

Organizatori konferencije za koju vlada veliko interesovanje u regionu, očekuju preko hiljadu posjetilaca tokom četiri dana njenog trajanja. Na pitanje - zašto Tvitomanija, jedan od organizatora, Zoran Torbica, kaže “Zato što je Twitter cool”. On dodaje da na konferenciji nije samo riječ o Twitteru, već da je u pitanju mjeto na kojem će biti riječi o svim društvenim mrežama i njegovoj upotrebi u regionu.

“Društvene mreže su u cijelom regionu jako zastupljene i dio su našeg internet i neinternet života odavno i intenzivno”, kaže Torbica o stanju u regionu kada je u pitanju upotreba društvenih rmeža i dodaje da je u tom društvu Crna Gora potpuno ravnopravna u odnosu na susjede.

Društvene mreže su najbrži put do “Vijesti”

“Vijesti” od početka rada internet izdanja aktivno koriste društvene mreže u komunikaciji sa publikom. Redakcija “Vijesti” je prva u Crnoj Gori na društvenim mrežama pratila uživo neki događaj.

“Vijesti” su tako prošle godine iz minuta u minut na Twitteru i Facebook izvještavale o događajima na protestima održanim 21. januara. Zahvaljujući tim aktivnostima i interakciji sa korisnicima, događaj je pokriven velikim brojem fotografija čitalaca koje su oni slali sa lica mjesta.

Slične aktivnosti “Vijesti” praktikuju i dalje, tokom svih važnijih događaja, među kojima je posljednji praćenje rezultata predsjedničkih izbora, održanih 7. aprila. “Vijesti” na Twitteru i Facebooku svakodnevno dobijaju velik broj upita čitalaca štampanog i posjetilaca internet izdanja, kao i gledalaca TV Vijesti i trude se da na upite odgovore u najkraćem roku.

“Vijesti” na Facebooku imaju preko 27.000 fanova, dok “Vijesti” na Twitteru prati više od 11.000 korisnika. Korisnici Foursquare mreže na stranici “Vijesti” mogu da dobiju informacije poput adrese i broja telefona lokacija na kojima mogu da uplate oglase i čitulje.

Bonus video: