"Kupio sam patike preko Interneta i majka mi nije vjerovala dok nisu stigle"

U fokusu radionica vršnjačke edukacije bila su pravila ponašanja na Internetu, zaštita ličnih podataka i korišćenje chata i društvenih mreža
1 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2013. 18:19h

Nakon dva uspješna pripremna treninga, 60 ambasadora sigurnog Interneta je uradilo oko 200 radionica vršnjačke edukacije u 25 osnovnih škola u 12 crnogorskih gradova. Kroz radionice o sigurnom Internetu je prošlo oko 4.000 učenika šestog i sedmog razreda, kao i neka odjeljenja osmih i devetih razreda osnovne škole, saopšteno je iz kompanije Telenor, koja projekat "Osvoji internet, surfuj pametno", u okviru kojeg se održavaju radionice, realizuje od septembra 2012.

U fokusu radionica vršnjačke edukacije bila su pravila ponašanja na Internetu, zaštita ličnih podataka i korišćenje chata i društvenih mreža.

Na interaktivnim radionicama vršnjačke edukacije ambasadori sigurnog Interneta su razmijenjivali mišljenja sa svojim vršnjacima, davali savjete i razgovarali o stvarima koje se svakodnevno dešavaju kada je Internet u pitanju.

A na radionicama su se mogli čuti i zanimljivi komentari i pitanja, među kojima i:

  • Google translate ne zna padeže!
  • Nije problem u Facebooku, već u ljudima na Facebooku.
  • Kupio sam patike preko Interneta i majka mi nije vjerovala dok nisu stigle.
  • Ja bih volio preko Interneta da naučim da operišem.
  • Meni je majka neviđena hakerka. Čim se izlogujem, ona sjedne za računar i hakuje mi profil i vidi šta sam radio!
  • Internet služi za blokaciju. Kad se s nekim posvađaš, ti uđeš na FB i blokiraš ga!
  • Ako se stidim da pitam nekog da mi bude drug, pitaću ga na FB jer su tako moje emocije sakrivene.
  • Zloupotreba je kad tuđi Internet upotrebljavamo u svoje svrhe.
  • Blokirao sam majku jer mi je postavljala komentare na slike: Duša majkina, sreća majkina ... i tako.
  • Što više informacija na FB ostavljam, više briga za mene.

"Projekat ''Osvoji Internet, surfuj pametno'' predstavljen je i kao primjer dobre prakse u izvještaju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore - Ombudsman. Izvještaj ''Zloupotreba djece putem Interneta'' je publikovan i javno predstavljen na pres konferenciji nedavno i publikacija je koja objedinjuje rezultate istraživanja na ovu temu, kao i analizu normativnog okvira iz ove oblasti", navode u Telenoru.

Projekat "Osvoji internet, surfuj pametno" lansiran je u septembru 2012. godine potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između kompanije Telenor i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Projekat "Osvoji internet, surfuj pametno" lansiran je u septembru 2012. godine potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između kompanije Telenor i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Značajnu podršku projektu daju i osnovne škole učesnice: Blažo Jokov Orlandić (Bar), Meksiko (Bar), Srbija (Bar), Radoje Mitrović (Berane), Vuk Karadžić (Berane), Vukašin Radunović (Berane), Aleksa Bećo Đilas (Bijelo Polje), Dušan Korać (Bijelo Polje), Marko Miljanov (Bijelo Polje), Lovćenski partizanski odred (Cetinje), Njegoš (Cetinje), Vuko Jovović (Danilovgrad), Risto Manojlović (Kolašin), Njegoš (Kotor), Ratko Žarić (Nikšić), Braća Ribar (Nikšić), Ivan Vušović (Nikšić), Luka Simonović (Nikšić), Maksim Gorki (Podgorica), Milorad Musa Burzan (Podgorica), Štampar Makarije (Podgorica), Sutjeska (Podgorica), Ivo Visin (Prčanj), Veljko Drobnjaković (Risan), Drago Milović (Tivat).

Informacije o projektu je moguće pratiti na stranici kompanije, te na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zvanični hashtag projekta je #SurfujPametno.

Galerija

Bonus video: