Facebook uklonio zabranjene informacije na zahtjev Rusije

Po ruskim zakonima, internet resurs podliježe blokiranju, ukoliko informacija ne bude uklonjena tokom tri dana od podnošenja zahtjeva
69 pregleda 0 komentar(a)
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.03.2013. 08:50h

Društvena mreža Fejsbuk (Facebook) uklonila je "zabranjenu informaciju zbog koje je cijela mreža mogla biti blokirana u Rusiji", navodi Itar-Tass pozivajući se na portparola inspekcije za komunikacije Vladimira Pikova.

Roskomnadzor navodi da je uspio da sa velikim internet kompanijama uspostavi dijalog povodom zabranjenih sajtova

Na jednoj od stranica Fejsbuka otkriveni su materijali za koje je inspekcija procijenila da sadrže pozive na samoubistvo. Inspekcija (Roskomnadzor) je zatražila od rukovodstva mreže da uklone tu informaciju, što je i učinjeno.

"Fejsbuk je već uklonio tu informaciju"' rekao je portparol.

Po ruskim zakonima, internet resurs podliježe blokiranju, ukoliko informacija ne bude uklonjena tokom tri dana od podnošenja zahtjeva. U Rusiji od 1. novembra 2012. godine postoji registar zabranjenih sajtova sa materijalima koji sadrže dječiju pornografiju, informaciju o narkoticima ili pozive na samoubistvo.

Roskomnadzor navodi da je uspio da sa velikim internet kompanijama uspostavi dijalog povodom zabranjenih sajtova, te da je malo potpuno blokiranih sajtova.

Bonus video: