NOVO ISTRAŽIVANJE

Apple je sve manje "inspirativan"

Analitičari se pleše da je Apple nakon smrti suosnivača Stiva Džobsa polako počeo da gubi svoju poslovnu viziju
3 komentar(a)
Apple, Foto: Shutterstock.com
Apple, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.03.2013. 11:46h

Jedno istraživanje o brendovima pokazalo je da su proizvodi kompanije Apple manje "inspirativni" nego prije 3 godine, kako njihovim sadašnjim korisnicima, tako i onima koji tek namjeravaju da to postanu.

U svom izvještaju pod imenom "Cultural Traction 2013", kompanija Added value je ispitala "kulturnu živost" 160 brendova

Ovo istraživanje je pokazalo da Apple u javnosti polako posustaje u svom imidžu inovatora u javnosti, što će naročito zabrinuti dioničare čija firma od septembra 2012. godine na berzi vrijedi 230 milijardi dolara manje.

Ono što će možda najviše zaboljeti ljude u Appleu jeste što je istraživanje pokazalo da je sada u Americi rivalski Samsung podjednako "inspirativan" kao i kompanija iz Kupertina u Kaliforniji, a analitičari se boje da je Apple nakon smrti suosnivača Stiva Džobsa polako počeo da gubi svoju poslovnu viziju.

Iako je Apple kao brend kod kuće i dalje visoko ocijenjen, Samsung je više dobrodošao u ostalom dijelu svijeta, naročito u istočnoj Aziji, pokazuje istraživanje koje je sprovela kompanija Added Value.

U svom izvještaju pod imenom "Cultural Traction 2013", kompanija Added value je ispitala "kulturnu živost" 160 brendova u 15 privrednih grana u kojoj je učestvovalo 62.000 ispitanika iz 10 zemalja.

"Našminkane" verzije starih modela

Reputacija Applea kao vodećeg inovatora u branši opala je nakon predstavljanja iPhonea 5, kada je javnost novi model telefona ocijenila kao "našminkanu" verziju starog modela, prije nego aparat na kome je načinjen ozbiljan tehnički napredak.

Prema istraživanjima firme Gartner, Samsung i Apple trenutno zajedno pokrivaju 52% tržišta smartfona, ali je u posljednjem tromjesečju 2012. godine Samsung prodao 64.5 miliona smartfona naspram 43.5 miliona koliko je prodao Apple.

Analitičari smatraju da Apple možda trenutno "sjedi na planini potencijalno vrijednoj 137 milijardi dolara"

Slično tome, dodaje se, iPad mini je bio odgovor rivalu na male tablet kompjutere koje je Samsung izbacio na tržište, još više pojačavajući utisak da Apple prati Samsungove korake i da više nije pokretač i lider promjena.

U septembru 2011. godine vrijednost Appleovih dionica je bila 700 dolara, najveća u istoriji kompanije, obezbjeđujući tako firmi tržišnu vrijednost od 655 milijardi dolara, ali od tada cijene dionica su se survale nadolje, umanjujući vrijednost kompanije za skoro 230 milijardi dolara.

Od 2011. godine Apple i Samsung su akteri serije sudskih procesa koji su pokrenuti zbog navodnih povreda patentnih prava, i u kojima su obje kompanije imale poraze i pobjede, pa se za sada ne može reći ko je dobio a ko izgubio pravnu bitku.

Analitičari smatraju da Apple možda trenutno "sjedi na planini potencijalno vrijednoj 137 milijardi dolara", ali da dok god ne povrati imidž "najinspirativnije" tehnologije i ne riješi sudske sporove u svoju korist, mišljenje o tome da su najbolji dani kompanije prošli, rašće sve više.

U Top 10 brendova koji se doživljavaju kao "vizionari, inspirativni, hrabri i uzbudljivi" nalaze se Google, Apple, Samsung, Ikea, Microsoft, Sony, BMW, Audi, Coca-Cola i eBay.

Preporučujemo za Vas