Kako je izgledao prvi iPhone prototip: Ogroman ekran, debljina dva inča

iPhone je bio opremljen velikim brojem portova, među kojima su bili i USB, čak i Ethernet veza
2 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2013. 08:59h

Zaljubljenici u iPhone tokom proteklih godina su vidjeli različite prototipe tog uređaja koji su se pojavljivali na internetu, ali svaki od njih je, kada je veličina u pitanju, bio sličan prvoj verziji teelfona koja je objavljena 2007. godine.

Portal Ars Technica je nedavno dobio fotografije koje prikazuju verziju iPhonea kakav je zamišljan 2005. godine. Fotografije je portalu proslijedio bivši Appleov radnik, koji je radio na različitim hardverskim projektima u kompaniji ranih 2000. godina i imao je priliku da vidi neke od najranijih verzija iPhonea.

Rani prototip iPhonea je dimenzija oko 5x7 inča i debljine oko dva inča.

"Danas sam izgleda velik, ali je u ono vrijeme zaista bilo impresivno vidjeti kako OS X radi na njemu", kaže bivši Appleov radnik.

U toj ranoj fazi razvoja, iPhone je bio opremljen velikim brojem portova, među kojima su bili i USB, čak i Ethernet veza. U kompaniji nisu nikad namjeravali da te portove uključe u konačan proizvod.

Fotografije otkrivaju i da je Apple namjeravao da koristi ARM čip koji je proizvodio Samsung. Iako brojni mediji nagađaju da bi objavljene fotografije mogle biti fotografije prototipa iPhonea, ima i onih koji su bliži teoriji da je u pitanju rana verzija Apple tableta.Ako je tako, danas je jasno da su u kompaniji shvatili da tržište još nije spremno za tablete, već su se okrenuli proizvodnji pametnih telefona. I tako je prva generacija iPhoena stigla na tržište 2007.

Bonus video: