Stare radne knjižice idu u zaborav, Hrvatska uvodi elektronske

U Hrvatskoj stručno obrazovanje ne produkuje kadar koji direktno po završetku škole može da se uključi u tržište rada, već je neophodno dalje usavršavanje
137 pregleda 2 komentar(a)
radna knjižica, Foto: Vecernji.hr
radna knjižica, Foto: Vecernji.hr
Ažurirano: 07.03.2013. 19:06h

Hrvatska će stare radne knjižice zamijeniti elektronskim, iz kojih će se jasno vidjeti sve kvalifikacije koje je stekla neka osoba - od formalnih, preko nedovršenih formalnih, neformalnih..., piše T-portal.hr.

Promjene se dešavaju zahvaljujući Zakonu o hrvatskom kvalifikacionom okviru, koji je na snagu stupio početkom prošlog mjeseca. Njegovo sprovođenje trebalo bi da olakša poslodavcima dobijanje uvida u stečene kvalifikacije radnika na tržištu rada, bilo da su one ostvarene kroz školovanje, kroz rad na određenim poslovima ili kroz različita neformalna obrazovanja kao što su kursevi stranih jezika ili kursevi računara...

Sve to bi trebalo da olakša i zapošljavanje, ali i omogući učenicima da dobiju bolji uvid u kvalifikacije koje će im određeni obrazovni programi pružiti jer će i oni biti valorizovani.

Ministar nauke i obrazovanja Hrvatske Željko Jovanović objasnio je da će zahvaljujući ovakvom sistemu učenici i njihovi roditelji imati jasnu sliku o tome šta je potrebno za sticanje neke kvalifikacije. Isto tako svaki poslodavac može da zahvaljujući ovom sistemu utiče na promjene ishoda učenja koji su potrebni da bi se stekle kompetencije koje će omogućiti kvalitetno radno mjesto i ispunjavanje obaveza na tom radnom mjestu.

Sistem bi trebalo i olakša identifikaciju potrebnih kadrova, odnosno obrazovnih programa, jer u Hrvatskoj stručno obrazovanje ne produkuje kadar koji direktno po završetku škole može da se uključi u tržište rada, već je neophodno dalje usavršavanje.

"Tu treba napraviti velike promjene da učenici nakon tri ili četiri godine stručnog obrazovanja mogu odmah preuzeti određene poslove", rekao je hrvatski ministar rada Mirando Mrsić.

Bonus video: