Ni klub nezavisnih poslanika sada neće u radnu grupu?

Ni Socjaldemokratska partija još uvijek nije zvanično odlučila ko će biti njihov predstavnik u odboru koji će se baviti izbornim zakonima, a prema informacijama “Vijesti” to će najvjerovatnije biti poslanik Raško Konjević
61 pregleda 0 komentar(a)
Skupštinska predstavnici partija, Foto: Savo Prelević
Skupštinska predstavnici partija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.10.2018. 12:25h

Klub nezavisnih poslanika najvjerovatnije neće učestvovati u radu privremenog skupštinskog odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva jer predlogom odluke o formiranju ovog tijela nisu obahvaćene rasprave o Vladi državnog jedinstva koju je tražio poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, kao ni o mogućnosti da se uvedu otvorene izborne liste, što je tražio Aleksandar Damjanović.

Poslanici će danas na plenumu raspravljati Predlog odluke o obrazovanju odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, a pravo da u radu ovog tijela učestvuju imaju i poslanički klubovi koje čine nezavisni poslanici.Odbor će, kako je obrazloženo u predlogu, biti formiran radi optimizacije sveukupnog ambijenta u kome će se održavati naredni izborni ciklusi, implementacije preporuka OEBS/ODIHR povodom parlamentarnih izbora 2016. i predsjedničkih izbora prošle godine i preporuka iz Izvještaja Evropske komisije o napretku i jačanje povjerenja javnosti u izborni proces, brojaće 14 članova, odnosno po sedam poslanika parlamentarne većine i opozicije. Ipak klub nezavisnih poslanika, gotovo je izvjesno, neće imati predstavnika u tom odboru. “Dali smo im uslove, u predlogu odluke nema ničega što smo tražili. Gotovo je izvjesno da nećemo učestvovati”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz parlamenta. Odluku o tome ko će ih predstavljati u privremenom odboru još uvijek nije donijela Demokratska partija socijalista (DPS). Prema Predlogu odluke o formiranju odbora, klub poslanika koji je u njemu zastupljen sa dva ili više članova, ima pravo da drugom klubu poslanika ustupi pravo na još jednog člana u Odboru, što znači da bi DPS mogao da nekom od manjih koalicionih partnera prepusti neko od mjesta za stolom. Jedan od predstavnika DF-a u odboru će, prema saznanjima “Vijesti”, u odboru biti poslanik Milutin Đukanović, dok bi Bošnjačku stranku trebalo da predstavlja Ervin Ibrahimović. Ni Socjaldemokratska partija još uvijek nije zvanično odlučila ko će biti njihov predstavnik u odboru koji će se baviti izbornim zakonima, a prema informacijama “Vijesti” to će najvjerovatnije biti poslanik Raško Konjević, a u tom tijelu mogao bi se naći i predsjednik Demosa Miodrag Lekić, koji je nedavno sa dvoje poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) formirao poslanički klub. DPS je ranije na sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine tražio da se jedno mjesto u odboru sačuva za Demokratsku Crnu Goru iz koje su ranije najavili da neće učestvovati u radu tog tijela, dok su iz DF-a naveli da bi ostavljanjem upražnjenog mjesta opozicija bila zakinuta, jer bi umjesto sedam imala šest predstavnika u odboru.

Mjesto predsjednika odbora pripašće DPS-u kao najjačoj partiji u parlamentu, dok će zamjenik predsjednika biti iz redova DF-a. Odbor će, kako je predloženo, odlučivati konsenzusom osim “u slučaju da se princip konsenzualnog odlučivanja ne može postići, a postoji podrška članova Odbora koja garantuje postizanje dvotrećinske većine u plenumu, predlog može biti utvrđen bez obzira na nepostojanje konsenzusa”.

Konatar: Dio opozicije učestvuje u predstavi, pravićemo forum

Građanski pokret URA i Demokrate organizovaće vanparlamentarni forum o izmjenama izbornog zakonodavstva, a okupiće sve koji istinski žele da rade i daju konkretna rješenja, kazao je danas potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar. On je kazao da su Demokrate i URA inicirali priču i ključne teme izborne reforme, a “kao i sve čega se dohvati DPS mutira na neki suprotan način”.

“Sada nameću i temu izmjene Ustava iako nema veze sa izmjenom izbornog zakonodavstva. U toj predstavi učestvuju i pojedini iz opozicije, ali mi nećemo. Teme vanparlamentarnog foruma biće sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva”, naveo je Konatar. Demokrate i URA su još na početku procesa saopštili da neće učestvovati u radu odbora jer vladajuća većina nije pristala da se na njemu raspravlja o Planu sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi.

Bonus video: