M:tel ulaže šest miliona u razvoj mobilnog interneta

“Do prije dvije godine telefon ste personalizovali tako što ste mijenjali maske u boji, a danas to radite mnogo naprednije“
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2013. 09:18h

Korisnici mobilne telefonije u Crnoj Gori, prema podacima operatora, sve više koriste internet preko svojih mobilnih uređaja, a u ponudi sva tri provajdera sve više dominiraju smart telefoni čija kupovina, bez odgovarajućih internet paketa nema mnogo smisla. Dvije najveće kompanije, Telekom i Telenor već su uložili značajan novac u mrežu kako bi mogli obezbijediti kvalitetan prenos podataka preko svojih mreža, a to će ove godine učiniti i najmlađi operator, M:tel.

Direktor sektora za tehniku M:tela Zoran Stanišić kazao je da će kompanija ove godine imati fokus na investicije u mrežu i servise, čime će se, kako vjeruje, dodatno približiti korisnicima.

“Ulagaćemo kako u infrastrukturu, dakle u samu mrežu, tako i u aplikacije i povećanje tržišnog udjela. Ova godina za M:tel će biti prelomna godina kada su investicije u pitanju i samo u ovoj godini investiraćemo više od šest miliona eura“, kazao je Stanišić crnogorskim medijima na nedavno završenom Kongresu mobilnih telekomunikacija u Barseloni.

Dobar dio tih investicija, prema riječima Stanišića, biće usmjeren na pojačanje infrastrukture, poboljšanje pokrivenosti i kvaliteta signala, ali i na povećanje brzine paketskog protoka podataka.

Autori nagrađenih aplikacija

“To će korisnici itekako biti u prilici da osjete kroz brži i stabilniji pristup internet sadržajima preko mobilnih telefona. Mreža u svim crnogorskim gradovima, naseljenim mjestima i turističkim destinacijama biće podignuta, ili na 42 ili na 21 megabit u sekundi, što je značajno više nego do sada“, dodao je Stanišić.

Pored investicija u infrastrukturu, Stanišić kaže da će biti ulaganja i u razvoj aplikacija, seta novih inovativnih servisa.

“Cilj nam je da upravo po tome budemo prepoznati na tržištu Crne Gore, odnosno, kao inovativan mobilni operator. Sadašnji ali i budući korisnici M:tela će već u narednih nekoliko mjeseci osjetiti značajna unapređenja i poboljšanja u našoj mreži“, ubijeđen je Stanišić.

Direktor marketinga i prodaje u M:telu Petar Popović ocijenio je da se budućnost u mobilnoj telefoniji sada, zbog brzine razvoja tog sektora, ne mjeri na pet ili deset godina, već u mjesecima ili najviše godinu ili dvije.

“Do prije dvije godine telefon ste personalizovali tako što ste mijenjali maske u boji, a danas to radite mnogo naprednije, preuzimanjem softverskih aplikacija sa interneta na svoj telefon“, kazao je Popović.

On je kazao da je kongres u Barseloni promovisao novi model mobilnog plaćanja, koji korisnicima omogućava da sa svojim telefonom, bez keša i kartica, plate usluge.

Appbuilder liga i u aprilu

PR M:tela Ana Martinović kazala je da su u kompaniji posebno ponosni na projekat AppBuilder, koji korisnicima omogućava jednostavno kreiranje mobilnih aplikacija koje rade na više mobilnih platformi.

Ona je podsjetila na nedavno završeno takmičenje, kada su autorima najboljih od ukupno pristiglih 4.000 aplikacija, uručene nagrade. Ona je saopštila da će kompanija u aprilu organizovati „novi krug“ takmičenja, pa će svi oni koji su sada propustili priliku da se oprobaju u kreiranju aplikacija, moći tada to da urade i izbore se za neku od nagrada.

„Aplikacije su budućnost mobilnog interneta i u budućnosti ćemo sve manje razgovarati preko mobilnog telefona na klasičan način, već ćemo komunicirati preko internet servisa kojih već sada ima dosta. Crnogorsko tržište mobilne telefonije je već sada jako edukovano kada su online servisi u pitanju i M:tel će dati svoj doprinos da se taj trend nastavi“, navela je Martinović.

Whatsapp najbolja aplikacija

Osim titule najboljeg pametnog telefona na tržištu, koji je na ovogodišnjem Kongresu u Barseloni odnio Samsungov model Galaxy SIII (o čemu su „Vijesti” pisale u reportaži u nedjeljnom broju), na najvećoj svjetskoj smotri mobilnih komunikacija dodijeljene su još neke nagrade. Žiri sastavljen od 170 stručnjaka, analitičara i novinara za najbolju aplikaciju proglasio je WhatsApp.

Riječ je o programu koji povezuje mobilne uređaje na kojima je instalirana i omogućava besplatnu razmjenu kratkih poruka u realnom vremenu, a dozvoljava i „kačenje” gotovo svih multimedijalnih sadržaja, od muzike, videa, lokacije, čak i cijelih mp3 fajlova. Posebna pogodnost Whatsappa je ta što je dostupna velikom broju korisnika jer radi na svim rasprostranjenim operativnim sistemima, od Androida, preko Windowsa, iOS-a, Blackberryja do novijih platforma telefona Nokia. Posebna nagrada pripala je ultrapopularnoj igrici Angry Birds Rio, koja je od pojavljivanja na tržištu besplatnih aplikacija u martu prošle godine, preuzeta više od 120 miliona puta. Za najbolju mobilnu uslugu van kategorije poslovnih servisa proglašene su mape kompanije Google, urađene za Android operativni sistem.

U obrazloženju odluke navodi se da je riječ o servisu koji korisniku omogućava da na jednostavan način mapiraju lokaciju gdje se nalaze, da pronađu željenu destinaciju i pronađu najkraći put do nje.

Posebnu atraktivnost Google Mapsima daje dodatak za 3D pregled ulica gradova širom svijeta kao i navigacija sa glasovnim vodičem

Posebnu atraktivnost Google Mapsima daje dodatak za 3D pregled ulica gradova širom svijeta kao i navigacija sa glasovnim vodičem. Google je svoj servis nedavno upotpunio prikazima unutrašnjosti javnih objekata kao što su aerodromi, hoteli, prodavnice, restorani.

Najinovativnija aplikacija u tehnološkom smislu je SwiftKey, koji olakšava kucanje teksta na telefonima i tabletima i to uz asistenciju kroz predviđanje naredne riječi i tako štedi vrijeme i pažnju korsniku.

Kompanija Ford je nagrađena za mobilnu inovaciju u automobilizmu, za razvoj tehnologije koja u slučaju saobraćajne nesreće automatski šalje poziv najbližoj hitnoj pomoći.

Galerija

Bonus video: