Njemačka uvodi "porez na Google"

Google je, sasvim razumljivo bio protiv usvajanja ovakvog zakona, a informatički džin je u sličnoj situaciji bio i u Francuskoj i u Belgiji
0 komentar(a)
Google, Foto: Theverge.com
Google, Foto: Theverge.com
Ažurirano: 01.03.2013. 18:53h

U Njemačkom parlamentu je usvojen zakon po kome će svi pretraživači poput Googlea i ostalih sajtova "skupljača vijesti" morati da plaćaju tantijeme za prikazivanje tuđih sadržaja u njihovim pretragama.

Prijedlog njemačkog zakona još uvijek treba da prođe i Gornji dom parlamenta

Tekst zakona koji je usvojen u Bundestagu izuzima neke pojedinačne riječi ili male dijelove teksta, iako ne precizira koliko bi kratki trebalo da budu tekstovi kako se na njih ne bi plaćala autorska prava.

Ukoliko bi dio teksta morao da bude kraći od naslova da bi bio oslobođen plaćanja naknade, zakon bi praktično doveo do povlačenja skoro svih vijesti i publikacija na njemačkom jeziku iz Googleove pretrage.

Google je, sasvim razumljivo bio protiv usvajanja ovakvog zakona, a informatički džin je u sličnoj situaciji bio i u Francuskoj i u Belgiji, ali je na obostrano prihvatljiv način uspio da se nagodi sa francuskim i belgijksim vlastima.

Prijedlog njemačkog zakona još uvijek treba da prođe i Gornji dom parlamenta u kome se očekuje veći otpor protiv zakona koji je predložila njemačka vladajuća koalicija i koji je usvojen sa 293 glasa za i 243 protiv.

Odluka Njemačke šteti inovaciji

Predstavnik Googlea u Njemačkoj je izjavio da bi najbolje bilo da Njemačka poništi ovu odluku jer je ona šteti inovaciji, naročito početnicima u poslu. "Osim toga zakon je besmislen jer izdavači i internet kompanije mogu zajedno da unapređuju poslove kao što je to Google uradio u mnogim zemljama svijeta", dodao je on.

"Evropska komisija namjerava da kazni Microsoft prije Uskrsa", saopštio je pouzdani izvor Rojtersa

Takođe je u javnost stigla i informacija da je Evropska komisija riješila da kazni Microsoft do kraja marta u antikartel slučaju u koji je kompanija umiješana.

Evropska komisija je optužila Microsoft u oktobru prošle godine da je prekršila dogovor po kojem je bila obavezna da evropskim potrošačima obezbijedi slobodan izbor internet pretraživača u okviru njihovog operativnog sistema Windows.

Microsoft je na to pristao i obavezao se 2009. godine kako bi izbjegao kaznu koja bi mogla da iznosi i do 10 procenata ukupnog prihoda.

"Evropska komisija namjerava da kazni Microsoft prije Uskrsa", saopštio je pouzdani izvor Rojtersa, dodajući da bi proceduralna pitanja mogla za neko izvjesno vrijeme da odlože odluku.

Iznos kazne koji će Microsoft morati da plati mogao bi da bude vrlo veliki, s obzirom da se Microsoft po drugi put oglušuje na odluke Evropske komisije.

Bonus video: