Google Chromebook Pixel – laptop s najboljim ekranom

Prema izvještaju objavljenom u "Wall Street Journal"-u, trebalo bi da se nađe u prodaji kasnije u toku godine
2 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2013. 21:20h

Google je juče i službeno predstavio svoje prvi prenosni računar "Chromebook Pixel" koje ima ekran osjetljiv na dodir i radi na operativnom sistemu Chrome OS koji je baziran na cloud tehnologiju. Google je u saradnji s partnerima kao što su Samsung, Acer, Lenovo i HP-a već predstavio nekoliko Chrome OS računara, ali je ovo prvi model u čijem razvoju nisu sarađivali s drugim kompanijama, već su za njegov razvoj zaslužni samo Google-ovi inženjeri

Ovaj uređaj bi trebalo da se takmiči sa Microsoft Surface tabletima, Intelovim “ultrabook” portabl računarima, iPad-om i Macbook Air-om.

Prema izvještaju objavljenom u "Wall Street Journal"-u, trebalo bi da se nađe u prodaji kasnije u toku godine.

‘Ovaj je računa većinom napravljen u Google-u, korištene su komponente sa globalnog tržišta’, komentarisali su prilikom prezentacije novog računara novinarima BBC-a. Osim što je riječ o prvom Google-ovom računaru, Chromebook Pixel zanimljiv je i zbog odličnog ekrana za koji u toj kompaniji kažu da je trenutno najbolji ekran na tržištu koji ima najveću gustoću piksela – dijagonala ekran iznosi 12,85 inča uz rezoluciju od 2560x1700 piksela i gustoću piksela od 239 ppi.

Takođe, osim putem touchpada i tastature, korisnici će ovim računarom moći da upravljaju i dodirivanjem ekrana. Što se hardvera tiče, ovo je najjači Chrome OS prenosnik do sada i radi na 1.8GHz Intelovom Core i5 procesoru, ima 4GB RAM-a i 32, odnosno 64GB prostora za čuvanje podataka, a isporučivaće se u verzijama s podrškom za WiFi i sa podrškom za WiFi i 4G LTE.

Sve ove napredne performanse odražavaju se i na cijenu pa će se tako Chromebook Pixel prodavati po cijeni od 1,299 dolara, odnosno 1,499 dolara za model s podrškom za 4G LTE.

Obzirom da je jedan od najvećih aduta dosadašnjih modela Chrome OS prenosnika bila izuzetno povoljna cijena, mnogi su analitičari i novinari skeptični prema ovom Google-ovom prenosniku i ne vjeruju da će ostvariti neke velike prodajne rezultate, ali kažu da bi mogao da poveća interes javnosti za njihov operativni sistem i buduće proizvode koji će raditi na njemu.

Inače, tokom posljednjih mjeseci internetom su kružile dvije velike glasine o hardveru koji Google priprema – o prenosnom računaru s ekranom osjetljivim na dodir koji je ova kompanija evo sada i predstavila i o naprednom smart telefonu koji bi trebao da ima neke revolucionarne opcije i čije predstavljanje s nestrpljenjem očekujemo.

Bonus video: