Svijet nije zaboravio oca „gejm boja”

Gunpei Jokoi, Genijalni japanski inženjer, stvorio je jednu id najpoznatijih igračaka u istoriji i ušao u legendu
252 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2013. 19:33h

Vjerovatno nikada niste čuli za čovjeka po imenu Gunpei Jokoi, ali ukoliko ste u djetinjstvu voljeli i igrali Game Boy, Color Game Boy, Donki Konga ili bilo koji Nintendov proizvod nastao između 1977. i 1996. dugujete jedno veliko hvala upravo ovom čovjeku.

Sredinom šezdesetih godina prošlog vijeka Jokoi je završio fakultet za elektroniku u Kjotu i dobio posao kao inženjer za održavanje u, tada još uvijek ne toliko poznatoj, kompaniji Nintendo, čiji je su najpoznatiji proizvod u tom periodu bile karte.

Štampanje karata očigledno nije bilo dovoljno zanimljivo za Jokoia, koji je počeo da na poslu pravi igračke od materijala koji su pripadali Nintendu, i u toku radnog vremena. Ubzo je dobio poziv od direktora kompanije da dođe na razgovor i očekivao je da će morati da traži novi posao.

Desilo se suprotno. Kompanija je od prodaje karata zarađivala više nego dovoljno i odlučili su da otvore novi sektor – proizvodnju igračaka.

Jokoi je odmah prekomandovan u odjel za igračke i dobio je svoj prvi zadatak – da kreira igračku na vrijeme da bi se prodavala za Božić. Za osmišljavanjem nije bilo potrebe, Japanac je jednostavno od kuće donio igračku koju je već završio. Bila je to “ruka”, koja se, kada se njene drške pritisnu izduživala.

Ultra ruka je odmah puštena na tržište i prodato je više od 1,2 miliona primjeraka.

Svaki sljedeći Jokoiev proizvod bio je hit. Periskopi Test ljubavi (sprava koja je navodno pokazivala koliko ljubavi ima između dječaka i djevojčice) odlično su se prodavali. Jedna od spravica ovog inženjera umalo je dovela Nintendo do bankrota. Naime, kompanija je nakon što je Jokoi osmislio laserski pištolj krenula da nekadašnje kuglane pretvara u streljane za pucanje laserima, potrošila ogromne količine novca i došla na ivicu bankrota.

Pionir Color TV Game 6

Neuspjeh sa laserima ipak je brzo zaboravljen. Direktor Nintenda Hiroši Jamauči zapazio je da Atari i Magnavox zarađuju vrtoglave sume novca u novoj industriji – industriji video-igara. Nintendo je 1977. na tržište plasirao Color TV Game6, svoju prvu video-igru čija je prodaja odlično išla, ali to nije bilo dovoljno.

Direktor Jamauči je od Jokoia zahtijevao proizvod koji će biti konkurentniji, Jokoi je kompaniji dao ono što je od njega traženo. Kombinacija video-igre i sata, veličine kreditne kartice, koju je Jokoi sa svojim timom izradio napravila je bum na tržištu sa više od 40 miliona prodatih primjeraka.

Glavni igrači na tržištu

Godine 1983. Nintendo i Jokoi pokreću revoluciju. Predstavili su Famicom (skraćenica od porodični kompjuter), prvu video- igru sa kertridžima, prvu spravu na kojoj je moglo da se igra više od jedne igre. Kompanija je svojim revolucionarnim proizvodom osvojila i najveće trište – Sjedinjene Američke Države. Famicon je u SAD plasiran kao NES (Nintendo Entertaining System) i doživo je nevjerovatan uspjeh.

Dominacija NES nije trajala dugo. Najveći rival Nintenda na američkom tržištu, Sega, spremao je naprednji proizvod, čuveni Mega Dive. Nintendov Super NES tada je bio u povoju, a kašnjenje za Segom moglo ih je koštati velikog broja fanova i novca. Trebalo im je nešto što će okupirati fanove do izlaska Super NES konzole, a čudotvorac Jokoi imao je keca u rukavu.

Godine1986. predstavljena je jedna od najpoznatijih i najprodavanijih video-igara u istoriji, Game Boy. Osmobitna džepna konzola kobinovala je najbolje od NES i sata/igre – male dimenzije i kertridže. Sve što vam je trebalo za neograničenu zabavu je novi kertridž, a igrače je posebno oduševilo to što su se dva Game Boya mogla povezati tako da su se mogli takmičiti međusobno.

Zabava za ponijeti

“Game Boy” bio je daleko od savršenog proizvoda. Kada su ga Atarijevi inženjeri prvi put vidjeli, smijali su se. Nije bilo boja i svjetla jer bi to crpjelo bateriju, nije bilo moguće igrati u mraku. Veliku ulogu u popularnosti ove nesavršene kreacije odigrao je Tetris. Originalna serija Game Boya dolazila je sa tetrisom sebi, što je u velikoj mjeri dovelo do toga da i odrasli počnu da ih kupuju. Game Boy je postao stvar koja se svakodnevno viđala u metrou, avionu, na svakom mjestu gdje su odrasli imali slobodnog vremena.

Lansiranje Pokemona

Jokoi se trudio da održi Game Boy na nivou tokom 90-ih. Godine 1994. sa svojim timom konstruisao je dodatak pomoću kojeg su se kertridži sa Game Boya mogli prebacivati na NES, a novi veliki uspjeh došao je nenadano.

Pocket Game Boy predstavljen je 1996, a sa njim i igra Pokemoni (skraćeno od pocket monsters – džepna čudovišta).

Nintendo od Pokemona nije očekivao ništa veliko, ali desilo se da Pokemon postane potpuno zasebna industrija koja donosi ogromne prihode. Igračke, sličice, odjeća, na kraju animirana serija i film o Pokemonima postali su globalni fenomen. Procjenjuje se da je franžiza Pokemon Nintendu od 1996. godina donijela više od 20 milijardi dolara, i to ne računajući video-igre.

Nintendo je nakon Pokemona doživo još jedan veliki uspjeh sa modifikovanim Game Boy Color koji se prodao u 115 miliona primjeraka, sa dodatnom prodajom više od 450 miliona kertridža, i postao najprodavaniji system za video-igre ikada.

Pad genija

Jokoi je Nintendu donio ogromne količine novca, ali sve se urušilo kada je lansirao proizvod pod imenom Virtual Boy.

Virtual Boy je bio dodatak za Game Boy, poput današnjeg 3d, ali je kod velikog broja korisnika izazivao jake glavobolje i vrtoglavicu, pa je na kraju Nintendo koštao mnogo novca.

Direktor Jamauči je nakon velikog neuspjeha Virtual Boya odlučio da javno kazni i ponizi svog nekadašnjeg miljenika Jokoia, natjeravši ga da lično demonstrira svoj najgori proizvod na obilježavanju godišnjice kompanije. To u Japanu nije ništa novo. Naime, kada bitni radnici u velikim kompanijama naprave veliku grešku, nadređeni ih često javno ponize i kasnije ih vrate na funkciju.

Jokoi nakon poniženja nije htio da čeka povratak u milost direktora, već je u avgustu 1996. nakon 27 godina rada napustio Nintendo i osnovao svoju kompaniju Koto.

Koto je proizvodio system za video-igre slične Game Boyu, ali sa većim ekranima i boljim dodacima. Ipak, to je trajalo kratko jer je Jokoiu u 1997. stradao u saobraćajnoj nesreći. Četvrtog oktora te godine Jokoi je svojim automobilom udario u zadnji dio kamiona koji je išao ispred njega. Kamiondžija i Jokoi izašli su iz svojih vozila da provjere ima li štete, a nesrećnog Jokoia su pregazila dva automobila.

Pomogao novom geniju

Gunpei Jokoi je bio zadužen da nadgleda razvoj kultne video-igre Donki Kong, koju je kreirao njegov mnogo poznatiji kolega iz Nintenda Šigeru Mijamoto na početku svoje bogate karijere. Donki Kong vjerovatno nikada ne bi bio objavljen da Jokoi nije direktoru Nintenda predstavio ideju mladog Mijamota. Mijamoto se kasnije proslavio kreiranjem Marija, Zelde, Pikmina i Nintenda Wii.Nakon uspjeha Donki Konga Jokoi i Mijamoto sarađivali su još i na razvoju igre Mario Bros.

Galerija

Bonus video: