Pljevlja: Sekretarijat povukao saglasnost za održavanje Svečane akademije u čast Svete Petke

Predsjednik Srpskog kulturnog centra Božidar Jelovac kazao je da su danas opet podnijeli novi zahtjev I da očekuju da će Sekretarijat izdati dozvolu kako bi se održao skup, koji svake godine povodom Svete petke organizuje ova NVO
106 pregleda 6 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.10.2018. 14:20h

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja povukao je saglasnost koja je juče izdata Kulturnom Centru Patrijarh Vrnava za održavanje Svečane akademije u čast krsne slave Svete Petke.

Svečana akademija trebala je da se održi večeras u 19. sati u Domu Vojske koji je Vlada na korišćenje ranije ustupila Opštini Pljevlja.

U obrazloženju odluke koju je potpisao sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Mersudin Halilović navedeno je da su organizatori naknadno na pojedinim portalima najavili da će na Svečanoj akademiji obilježiti i 100 godina oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije što u predhodnom zahtjevu nije navedeno.

Događaj koji planirate po svojoj sadržini je suprostavljen državnim tekovinama Crne Gore i nije primjeren istorijskom i savremenom trenutku Crne Gore i Pljevalja. Opština Pljevlja neće ustupiti vlastiti prostor kao ni prostor kojim raspolaže uz saglasnost državnih organa Crne Gore za ovakve i slične događaje. Žalimo što ste pokušali , na ovaj način, zloupotrijebiti crkveni praznik Svetu Petku i obilježavanje ovog datuma u kontekst dnevne politike”, navodi se u rješenju Sekretarijata.

Predsjednik Srpskog kulturnog centra Božidar Jelovac kazao je da su danas opet podnijeli novi zahtjev I da očekuju da će Sekretarijat izdati dozvolu kako bi se održao skup, koji svake godine povodom Svete petke organizuje ova NVO.

Jelovac je kazao da je I predhodnih godina na Akademiji obilježavao ne samo dan oslobođenja Pljevalja I krsna slava grada već i dan Podgoričke skupštine.

Ovo se prvi put dešava da nam se sala zabranjuje iako smo i predhodnih godina kada je DPS, sa koalicionim partnerima bio na vlasti obilježavali dan ujedinjenja Srbije I Crne Gore”, rekao je Jelovac.

On je najavio da će naredne sedmice podnijeti krivičnu prijavu protiv Halilovića zbog diskriminacije.

“Halilović je svjesno napravio opstrukciju ovog skupa. Srbi su u Pljevljima većinski narod i moraju imati prava kao ostali”, istakao je Jelovac.

On je kazao da Srpski kulturni centar nije otkazao održavanje skupa I da će se u 19 sati pojaviti ispred Doma Vojske gdje je trebao da se održi Svečana akademija.

Na Svečanoj akademiji kao govornici najavljeni su vladika Mileševske eparhije Atanasije I akademik Ljubomir Zuković.

Bonus video: