FOSTER PARNTERI

Prvu zgradu na Mjesecu izgradiće roboti

U pitanju je kuća koja će biti opremljena za četiri osobe, smještena na južnom polu Mjeseca, prenosi BBC
2 komentar(a)
Fosteri i partneri, zgrada, Foto: E-architect.co.uk
Fosteri i partneri, zgrada, Foto: E-architect.co.uk
Ažurirano: 22.02.2019. 08:40h

Tim arhitekata iz kompanije „Foster i partneri“ (Fosters and Partners) predstavio je 1. februara planove za izgradnju zgrade na Mjesecu koju će sastaviti roboti, uz pomoć materijala sa Mjeseca i 3D štampača.

Kompanija „Foster i partneri“ specijalizovana je za projektovanje zgrada za neobične klimatske uslove na Zemlji

U pitanju je kuća koja će biti opremljena za četiri osobe, smještena na južnom polu Mjeseca, prenosi BBC.

Nezapaljiva struktura za osnovu zgrade biće izgrađena na Zemlji, a njeno uspostavljanje na Mjesečevoj površini sproveli bi roboti. Oni bi tom prilikom iskoristili so sa Mjesečeve površine, poznatu kao regolit, da izgrade zaštitni sloj. Umjesto fasade biće upotrijebljen štit koji će se direktno na površini Mjeseca proizvoditi uz pomoć 3D štampača.

Ovaj plan dio je saradnje još nekoliko organizacija uključujući i Evropsku svemirsku agenciju

Kompanija „Foster i partneri“ specijalizovana je za projektovanje zgrada za neobične klimatske uslove na Zemlji, pa sada želi da svoju praksu podigne na viši nivo.

Materijali sa Mjeseca

„To je fascinantan i jedinstven dizajnerski proces, koji je moguć samo zahvaljujući materijalima kojima Mjesec raspolaže“, kazao je Havijer de Kestelijer, jedan od dizajnera angažovanih na projektu.

Sa svojim kolegama de Kestelijer je rad zasnovao na otkrićima iz 2010. godina, prema kojima je zaključeno da ključni sastojak, so regolit, sadrži silikon, aluminujum, gvožđe i magnezijum oksid. Zahvaljujući takvoj strukturi visoko razvijeni 3D aparati moći će da izgrade solidnu zaštitu.

Ovaj plan dio je saradnje još nekoliko organizacija uključujući i Evropsku svemirsku agenciju. Za sada nije objavljeno kada će Mjesec dobiti svoju prvu kuću.