Eplov i Guglov rat zbog privatnosti

Iz Epla tvrde da je Gugl premostio sigurnosna podešavanja Safarija kako bi instalirao cookies-e za praćenje njihove aktivnosti na internetu
64 pregleda 0 komentar(a)
Gugl, Epl, Foto: Technocrates.org
Gugl, Epl, Foto: Technocrates.org
Ažurirano: 28.01.2013. 18:57h

Grupa korisnika Eplovog Safari pretraživača pokrenula je kampanju protiv Gugla zbog njihove politike privatnosti.

“Da li je nešto privatno ili ne, trebalo bi da zavisi od korisnika, a ne od Gugla"

Oni tvrde da je Gugl premostio sigurnosna podešavanja Safarija kako bi instalirao cookies-e za praćenje njihove aktivnosti na internetu.

U periodu između ljeta 2011. i proljeća 2012. Gug ih je ubjeđivao da to nije istina i da su podešavanja Safarija bezbjedna.

Do sada je jedna osoba pokrenula pravni postupak protiv te kompanije, a advokatska firma dobila je instrukcije da koordinira budućim tužbama pojedinaca.

Prošle godine Gugl je platio kaznu od 22,5 miliona dolara u Americi zbog istih aktivnosti.

Ne kažu šta smtraju "ličnim"

Džudit Vidal Hol, bivši urednik Indeks on senzoršip magazina prva je osoba u Velikoj Britaniji koja je pokrenula tužbu protiv te firme.

Kaznu su dobili više zbog toga što su pogrešno predstavili svoje aktivnosti korisnicima Safarija

“Gugl tvrdi da ne prikuplja lične podatke o korisnicima, ali ne kaže koje informacije smatra ‘ličnim’”, kaže ona.

“Da li je nešto privatno ili ne, trebalo bi da zavisi od korisnika, a ne od Gugla. Mi smo ti koji treba da odlučuju, ne oni”.

Kada je Gugl kažnjen 2012. iz američke Federalne trgovinske komisije je rečeno da moraju da se “drže obećanja vezanih za privatnost svojih korisnika”.

Ipak, kaznu su dobili više zbog toga što su pogrešno predstavili svoje aktivnosti korisnicima Safarija, a ne zbog čina premošćavanja sigurnosnih podešavanja i kompanija nije bila u obavezi da to i prizna.

Gugl je odbio da komentariše posljednja dešavanja.

Bonus video: