Televiziju ćemo nositi "u džepu"?

"Televizija budućnosti će prenositi i ukus, miris i dodir, na primjer, miris hljeba u kulinarskoj emisiji"
3 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2013. 10:49h

Ako televizija želi svijetlu budućnost, moraće gledaocu da obezbijedi da gleda samo ono što želi, kad god bude htio i gdje mu to najviše bude odgovaralo – kod kuće, u prevozu, na ekranu ili pametnom telefonu, rezultat je istraživanja „Budućnost TV” koje je sprovela IT kompanija Cisco.

Ne samo da će profesionalni video-sadržaj morati da se prilagodi velikim TV ekranima i malim laptopima, tabletima i pametnim telefonima, već će isti medijski materijal morati da se personalizuje, odnosno stvara za svakog gledaoca posebno i obavezno poveže sa društvenim mrežama, prenosi Politika.

"Predviđanja su da će televizor nestati i da će svaki predmet u stanu ili zid postati ekran. Osim toga, proizvođači video-sadržaja moraće da prilagode materijal svim uređajima, dakle i računarima i smartfonima jer publika želi da TV gleda i u restoranu i u prevozu", objasnio je Skot Popolo, jedan od potpredsednika Cisco-a.

Kejt Grifin, zadužena za odnos sa potrošačima u ovoj kompaniji, kazala je da će televizija budućnosti prenositi i ukus, miris i dodir, na primjer, miris hljeba u kulinarskoj emisiji.

"Očekujemo da video-sadržaj bude veoma interaktivan i individualizovan, da gledalac neke serije može da posmatra ekran iz perspektive omiljenog junaka i prima samo reklame za koje je zainteresovan", rekla je Grifinova.

"Više neće biti važno da li je riječ o Kanalu 5 ili bilo kojem drugom, jer će svako imati svoj personalizovani sadržaj, odnosno kanal koji nosi sa sobom."

Ova predviđanja treba da pomognu industriji medija i njihovim partnerima da se prilagode novim zahtjevima tržišta. Glavni diktat je izlazak video-materijala, koji se dosad povezivao sa TV, na svjetsku mrežu.

"TV još ima mogućnost da zaokupi pažnju i pobudi emocije. Sada je važno da se to iskustvo produbi"

"TV još ima mogućnost da zaokupi pažnju i pobudi emocije. Sada je važno da se to iskustvo produbi, da gledalac na ekranu, koji može da zauzima i cijeli zid, prati vremensku prognozu, gleda emisiju i komentariše je na društvenim mrežama", objašnjava Gijom de Sant Mark iz Cisco-a.

Zaključak koji sa nameće jeste da će TV opstati ako se prilagodi svjetskoj mreži, interesovanjima i mobilnosti publike kao i njenoj potrebi da više stvari radi u isto vrijeme.

Prema nekim pokazateljima, čak je i generacija navikla na besplatni pristup internetu spremna da plati za profesionalni sadržaj ako je on vizuelno i sadržajno kvalitetan i ako može lako da ga prebaci sa jednog uređaja na drugi i pohranjuje na „oblak”.

Galerija

Bonus video: