Jedinstven internet vodič za putnike

"Prilikom svakog susreta, putnici razmjenjuju informacije o mjestima sa kojih dolaze i na koja idu. Želimo da olakšamo dijeljenje tog znanja i omogućimo drugima da ga dijele"
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2013. 17:11h

Projekat Wikivoyage je zamišljen kao enciklopedija za putnike, kao mjesto koje će im pružiti mnoštvo informacija, ali i omogućiti da dodaju svoja iskustva i informacije direktno sa mjesta putovanja.

Idejni tvorac projekta je fondacija Wikimedia, koja je pokrenula i internet enciklopediju Wikipediju. Wikivoyage je zasnovan na istom konceptu kao Wikipedija, pa će korisnici širom svijeta na tu lokaciju moći da unose podatke o zanimljivim mjestima širom svijeta i na taj način pomognu drugima koji će na ta mjesta tek putovati.

"Prilikom svakog susreta, putnici razmjenjuju informacije o mjestima sa kojih dolaze i na koja idu. Želimo da olakšamo dijeljenje tog znanja i omogućimo drugima da ga dijele", navodi se u opisu stranice.

One koji traže inspiraciju za svoje sljedeće putovanje zanimaće rubrika "Destinacija mjeseca" u kojoj je trenutno istaknut Walt Disney World, dok će avanturistima biti zanimljivija rubrika "Van uobičajenih puteva" u kojoj su predstavljena egzotična i manje poznata mjesta.

"Posebne teme" bave se svim onim što bi nekog putnika moglo da interesuje: Od recimo kratkih fraza iz ruskog jezika, do najboljih destinacija za uživanje u penzionerskim danima u inostranstvu.

Korisnici mogu sami da predlože zanimljive teme o kojima se nakon toga glasa. Tema sa naviše podrške će biti objavljena na glavnoj stranici Wikivoyagea.

Iako je još u beta fazi, Wikivoyage je već dostupan na njemačkom, engleskom, francuskom, italijanskom, holandskom, portugalskom, ruskom i švedskom jeziku.

Na engleskom jeziku je već objavljeno skoro 27.000 članaka.Svoje mjesto među njima našla je i Crna Gora.

U Wikimedia Foundationu kao zvaničan datum početka rada Wikivoyagea navode 15. januar, ali je stranica aktivna i popunjava se još od septembra 2012.

Stranica će, navode u Wikimedia Foundation, biti besplatna i bez nepotrebnih oglasa.

Bonus video: