zemljina bliznakinja

Naučnici vjeruju da će ove godine pronaći planetu na kojoj će biti moguć život

Ukoliko bi ovakva planeta zaista bila otkrivena, to otkriće bi imalo veliki uticaj na čovječanstvo
14 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2013. 10:22h

Eksperti tvrde da će ove godine biti pronađena prva planeta na kojoj će biti moguć život baš kao na Zemlji i da će to otkriće mnoge natjerati da se zapitaju o mjestu čovječanstva u svemiru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Iako su astronomi posljednjih godina pronašli relativno veliki broj egzoplaneta koje imaju jednu ili dvije slične osobine sa Zemljom, kao što su veličina ili površinska temperatura, još uvijek tragaju za planetom koja posjeduje sve ili većinu karakteristika koje ima Zemlja. Eksperti kažu da će se to promijeniti 2013. godine.

"Veoma sam siguran da će prva planeta, Zemljina bliznakinja, biti otkrivena naredne godine", rekao je Abel Mendez sa Univerziteta u Pertoriku.

Nijedna od 2.300 otkrivenih planeta nije dovoljno mala da bi predstavljala bliznakinju Zemlje. Sve planete veličine Zemlje su preblizu svojim zvijezdama i nisu podobne za život

Svemirski teleskop Kepler je od 2009. godine otkrio više od 2.300 potencijalnih egzoplaneta. Do sada je ovaj status potvrđen za samo sto od njih, ali naučnici vjeruju da će taj status dobiti njih još najmanje 80 odsto.

Međutim, nijedna od ovih otkrivenih planeta nije dovoljno mala da bi predstavljala bliznakinju Zemlje. Sve planete veličine Zemlje su preblizu svojim zvijezdama i nisu podobne za život.

Ipak, većina eksperata vjeruje da će uskoro biti otkrivena kamena planeta veličine Zemlje, koja oko svoje zvijezde kruži na savršenoj udaljenosti. Ukoliko bi ovakva planeta zaista bila otkrivena, to otkriće bi imalo veliki uticaj na čovječanstvo.

Naučnici se nadaju da bi otkriće takve planete natjeralo našu vrstu da napravi prve stvarne korake van našeg sunčevog sistema.