Gugl "oslobađa" Sjevernu Koreju

AP je citirajući ljude upoznate sa ovim planom naveo da će šef Gugla biti u privatnoj grupi posjetilaca
0 komentar(a)
internet, Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
internet, Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.01.2013. 16:29h

Izvršni direktor Gugl korporacije Erik Šmit posjetiće ove godine "izolovanu" Sjevernu Koreju, javile su agencije, čime će biti pojačan prodor internet giganta na tradicionalno zatvoreno sjevernokorejsko tržište.

Jedan od najznačajnijih šefova američke tehnološke industrije mogao bi otputovati u Sjevernu Koreju još ovog mjeseca, navela je agencija AP.

Saopštenje agencije uslijedilo je samo dva dana nakon što je sjevernokorejski vođa Kim Džong Un nagovijestio spremnost da popravi odnose sa Južnom Korejom. Ipak, još uvijek nije poznato s kim bi se Šmit sastao niti kakav bi plan posjete mogao biti.

Gugl je poznat po filozofiji „ne čini zlo“ i zalaže se za slobodu interneta

AP je citirajući ljude upoznate sa ovim planom naveo da će šef Gugla biti u privatnoj grupi posjetilaca u kojoj će još biti i bivši američki ambasador u UN i guverner Novog Meksika Bil Ričardson, čest gost Sjeverne Koreje.

Odabrani i državni službenici

U Sjevernoj Koreji pristup internetu imaju samo odabrani i državni službenici te zemlje koja je pod međunarodnim sankcijama i u kojoj su mediji strogo kontrolisani. Uprkos tome, broj korisnika 3G mobilnih telefona naglo raste.

Inače, Šmit piše knjigu koja će se zvati „Novo digitalno doba“ i izaći će u aprilu. Knjiga govori o tome kako internet i tehnologije mogu da pomognu ljudima da izvedu osnovne društvene, političke i ekonomske promjene.

S druge strane, kompanija Epl najavila je agresivnije poslovanje svog ogranka u Južnoj Koreji

Gugl je poznat po filozofiji „ne čini zlo“ i zalaže se za slobodu interneta. On je prestao da pruža usluge pretraživanja u Kini 2010. prebacujući poslove u Hong Kong jer nije htio da se podvrgne zahtjevima za cenzuru koju su postavljale kineske vlasti.

Agresivnije poslovanje

S druge strane, kompanija Epl najavila je agresivnije poslovanje svog ogranka u Južnoj Koreji. Kolin Grin, izvršni direktor ogranka Epl Japan ubuduće će biti zadužen za ogranak Epl Koreja koji do sada nije imao mnogo udjela u poslovanju te kompanije ni na lokalnom ni na internacionalnom nivou, prenosi „China Daily“.

Primjera radi, Epl Koreja do sada nije imao nikakvog udjela u donošenju odluka kada je lokalni marketing Eplovih proizvoda u pitanju. Jedini proizvodi koji su se reklamirali prema južnokorejskim uslovima bili su oni iz linije Mekbuk.

Epl Koreja, ogranak osnovan 1998. godine, broji oko osamdeset zaposlenih, i do sada je uglavnom bio orjentisan na prodaju.

Bonus video: