Proglašeni dobitnici Nagrade "20. novembar"

Nagrada, koja se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 1.000 eura, dobitnicima biće uručene 20. novembra na Svečanoj sjednici povodom Dana opštine
108 pregleda 0 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.11.2018. 12:14h

Dr Bogdan Laušević, Abela Popović i Odbojkaški klub Rudar ovogodišnji su dobitnici Nagrade “20. novembar“, koja se dodjeljuje povodom Dana opštine Pljevlja.

Nagrada, koja se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 1.000 eura, dobitnicima biće uručene 20. novembra na Svečanoj sjednici povodom Dana opštine.

Žiri za dodjelu nagrade saopštio je da je ove godine bilo predloženo sedam fizičkih lica, ali je nakon više krugova glasanja većinom glasova odlučeno da se nagrada dodijeli Lauševiću i Popović.

Bogdan Laušević rođen je 1935. godine u Tepačkom Polju, Žabljak. Osnovnu školu, gimnaziju, a potom i Medicinski fakultet završio je u Beogradu. Specijalizaciju iz oblasti epidemiologije završio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1972. godine, a na istom fakultetu odbranio je doktorsku disertaciju 1983. godine. Zvanje primarijusa dodijeljeno mu je 1986. godine. Za člana Odbora za medicinska istraživanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) imenovan je 1991. godine, a godinu dana kasnije, na Medicinskom fakultetu u Podgorici, izabran je u zvanje višeg naučnog saradnika. Od 1965. do 1991. godine bio je zaposlen u Medicinskom centru Pljevlja. Karijeru je počeo kao ljekar opšte prakse, zatim je radio kao epidemiolog i osnivač higijensko-epidemiološke službe, a od 1984. godine bio je direktor Medicinskog centra Pljevlja. U svojoj dugogodišnjoj karijeri davao je značajan doprinos u pogledu organizacije i stručnosti u pružanju zdavstvene zaštite u ovoj ustanovi. Posebno se ističe njegov doprinos u preventivnom i naučno-istraživačkom radu. Bio je redovni učesnik brojnih naučnih skupova i istraživačkih projekata iz oblasti preventivne medicine, prvenstveno iz oblasti zaraznih i parazitarnih bolesti. Osim rada u svojoj struci, istakao se zalaganjem na polju ekologije i zaštite životne sredine, gdje je jezikom struke u kontinuitetu ukazivao na uzroke i moguće posljedice ekoloških problema na području Pljevalja. Njegov istraživački rad na istorijskom razvoju zdravstvene službe u Pljevljima predstavlja značajan doprinos ukupnom poznavanju istorije i razvoja našeg grada.Bio je aktivni član više profesionalnih udruženja u Crnoj Gori i bivšoj SFRJ, a za svoj višedecenijski rad na polju zdravstvene zaštite dobio je više priznanja. Nosilac je plakete „dr Petar Miljanić“ za izuzetne zasluge za razvoj Društva ljekara Crne Gore.

Abela Popović rođena je 1956. godine u Pljevljima, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Na Pedagoškoj akademiji u Užicu diplomirala je 1982. godine, čime je stekla zvanje nastavnice predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Radni odnos zasnovala je 1982. godine u „Dječjem vrtiću“ u Pljevljima, a od 2000. godine je direktorica ove ustanove. Sa Abelom Popović na čelu vrtića, organizacija i kvalitet vaspitno-obrazovnog rada sa najmlađom populacijom u Pljevljima poprimili su nove dimenzije. Smještajni kapaciteti su prošireni, a materijalni i tehnički uslovi za boravak najmlađih značajno su unapređeni nizom kapitalnih intervencija na enterijeru i eksterijeru zgrade vrtića. Poseban senzibilitet u radu sa najmlađom populacijom pokazan je i u permanentoj edukaciji vaspitno-obrazovnog kadra. Već dugi niz godina, vrtić „Eko bajka“ prepoznatljiv je po timskom radu, ekološkim aktivnostima i brojnim vannastavnim aktivnostima. Izuzetno je značajan doprinos koji vrtić „Eko bajka“ u kontinuitetu daje podizanju svijesti o značaju kulture i uključivanju najmlađih u društveni i kulturni život našeg grada. Intenzivno uključivanje vrtića u društveni i kulturni ambijent grada, kao i kontinuitet saradnje sa ostalim institucijama, uslovili su jako lijepu javnu sliku vrtića „Eko bajka“ i skrenuli pažnju društva na značaj rada sa najmlađom populacijom. Time je JPU „Eko bajka“ postala jedna od najprepoznatljivijih ustanova u Pljevljima i ustanova koja služi na ponos našem gradu.

Na konkurs za dodjelu Nagrade "20. novembar" pravnim licima pristigla su dva predloga. Na drugoj sjednici, Žiri je odlučio da dobitnik Nagrade "20. novembar" za pravno lice bude Amaterski odbojkaški klub „Rudar“.

Amaterski odbojkaški klub „Rudar“ osnovan je 1978. godine kao muški odbojkaški klub, da bi od 1992. godine bila osnovana i ženska selekcija kluba, koja nakon 1994. godine postaje i jedina selekcija. Za četrdeset godina rada, klub je osvojio trideset pet titula u različitim kategorijama. Šest puta bio je pobjednik Kupa Crne Gore. Osam puta proglašavan je za najbolju sportsku ekipu u Pljevljima. Pet godina nastupao je u I B Saveznoj ligi. Tri puta predstavljao je Crnu Goru na Balkan kupu. Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih turnira. Od 2006. godine, tridest pet odbojkašica nastupalo je u raznim reprezentativnim selekcijama, a mnoge su po napuštanju kluba uspješno nastavile odbojkaške karijere u klubovima u inostranstvu, kao i u domaćim timovima. AOK „Rudar“ jedan je od klubova koji radi kontinuirano i organizovano bez većih oscilacija, oslanjajući se isključivo na sopstveni igrački kadar. Posebna važnost AOK „Rudar“ leži u činjenici da je kroz škole odbojke prošlo preko tri hiljade polaznika, a da u poslednjih petnaest godina utakmice kluba u prosjeku posmatra 750 gledalaca, što dovoljno govori o popularnosti ženske odbojke u našem gradu i značaju kluba za razvoj sporta u Pljevljima.

Bonus video: