"Jutjub" briše lažne preglede, Rijana i Džastin Biber na udaru

Danas se broj pregleda na YouTube-u smatra nezvaničnom top listom svijeta
87 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2012. 11:33h

Najveće muzičke izdavačke kompanije izgubile su više od dvije milijarde pregleda na mreži "Jutjub", nakon što je otkriveno da su brojevi pregleda na pojedinim video snimcima lažirani.

Najviše je oduzeto "Universalu", kompaniji koja izdaje albume Rijane, Niki Minaž i Džastina Bibera koja je izgubila milijardu pregleda.

"Soni" je na drugom mjestu i gubi 850 miliona pregleda u jednom danu. U toj kući su Ališa Kiz, Rita Ora i Labrint.

Pogođen je i kanal pobjednice jednog od britanskih X Factor-a Leona Luis koja je izgubila više od 24 miliona pregleda

Danas se broj pregleda na YouTube-u smatra nezvaničnom top listom svijeta, pa ovakav gubitak kredibiliteta “krupnih igrača” može ozbiljno narušiti njihovo poslovanje.

Ova mreža je ušla u ozbiljnu borbu protiv lažnih pregleda, čiji broj vještački povećavaju hakeri i tako ih čine popularnijim nego što zaista jesu. Uz to, time se poboljšava njihova vidljivost na sajtu i mogućnost da dobiju dobrog oglašivača na kanalu ili strani.

Politika brojanja pregleda

Pogođen je i kanal pobjednice jednog od britanskih X Factor-a Leona Luis koja je izgubila više od 24 miliona pregleda.

Universal je potvrdio pad glasova, ali su iz te firme za "Dejli Dot" rekli da je njihov kanal “uglavnom pasivan”

“Ovo nije bag ili problem sa sigurnošću sajta. Ovo je ojačavanje naše politike brojanja pregleda”, objavio je "Jutjub" na forumu.

Prema "Dejli Dot" sajtu, oduzimanje broja pregleda već je pominjano na forumu Black Hat World, gdje posjetioci razmjenjuju savjete o neetičnoj optimizaciji pretraživča.

U jednoj od tema, korisnik je napisao da ima “prijatelja” koji “prodaje lajkove” i kojem su četiri različite mušterije rekle da su njihovi video snimci izbrisani zbog narušavanja pravilnika upotrebe "Jutjuba".

Universal je potvrdio pad glasova, ali su iz te firme za "Dejli Dot" rekli da je njihov kanal “uglavnom pasivan”, budući da je fokus prebačen na kanal Vevo.

Njega su 2009. osnovali "Universal", "Soni mjuzik", "Abu Dabi media kompani i "El entertejment".

Bonus video: