5.000 Britanaca pod policijskom istragom zbog Facebooka i Twittera

Da zločini ne prolaze nekažnjeno govori podatak da je protiv 653 osobe pokrenuta tužba
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2012. 11:52h

Izvještaji o krivičnim djelima počinjenim putem Facebooka i Twittera, koji uključuju uvredljive poruke, zlostavljanje i uhođenje, povećali su se za osam puta u posljednje četiri godine.

U 2008. godini u Velikoj Britaniji je zabilježeno 556 žalbi upućenih policiji, ali fenomen zločina putem društvenih mreža je porastao, tako da je prošle godine zabilježeno 4.908 prijava.

Da ovi zločini ne prolaze nekažnjeno govori podatak da je protiv 653 osobe pokrenuta tužba.

Policija u Lancashireu je primila više prijava zbog prijetnji smrću i seksualnih uvreda.

"U nekim slučajevima uočavamo kako policija nije u korak sa društvenim mrežama te zbog toga teže rješavamo takvu vrstu zločina. Suočavamo se i s problemom slobode govora, jer se mnogi brane tim postulatom. Potrebno je izvršiti reforme u zakonu kako bi policija efikasnije djelovala protiv ovakve vrste zločina", izjavio je Nik Pikls, direktor nevladine organizacije Big brother Watch.

Britanac Pol Čembers je u maju 2010. godine osuđen zbog šale na Twitteru.

"Robin Hood aerodrom je zatvoren. Imate sedam dana da popravite to us***o stanje inače ću vas dići u vazduh", tvitao je Čembers kada je aerodrom bio zatvoren zbog snijega.

Ovo je bio veliki preokret u Velikoj Britaniji jer je pokazao da ma koliko društveni mediji izgledali bezazleno za zločine, oni ne mogu vječno biti skriveni.

Zabilježena je i presuda u kojoj je devet osoba treba da plati odštetu ženi koju je silovao Čed Ivans, a čije su ime otrkili na Twitteru i Facebooku.

Bonus video: