Hoće li Google svoj operativni sistem Andorid čuvati samo za sebe?

Američki Google je do sada odlično sarađivao sa svim proizvođačima hardvera. Sada bi svi mogli da se nađu u istoj situaciji kao Amazon i koriste posebnu, prilagođenu verziju
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 16:21h

Kompanija Google je prilikom najave kupovine Motorolinog Mobility ogranka obećala svim Android proizvođačima da će nastaviti da ih podržava i dalje. I zaista, više od godinu dana nakon prvih vijesti o tome Google i dalje sarađuje sa svim proizvođačima hardvera za Android uređaje.

U prošlosti je Google sarađivao sa HTC-om, Samsungom i LG-jem na izradi Nexus mobilnih telefona, dok je za izradu tableta izbor pao na ASUS i Samsung. Sem toga, Google je svim proizvođačima telefona, tableta i opreme obezbijedio podjednako dobre uslove, tako da je samo sposobnost kompanije da se prilagodi novim uslugama i servisima bila ključna za njen uspjeh.

Sada, kako prenose Wall Street Journal i Business Insider, uslovi na tržištu počinju da diktiraju drugačiju percepciju poslovanja, kako za kompaniju Google, tako i za sve proizvođače smart uređaja.

Google je sa Motorolom konačno započeo saradnju na izradi novog smartfona i tableta, koji se za sada nazivaju Projektom X, odnosno Phone X i Tablet X. Ovo će, prema neimenovanim izvorima ova dva medija, biti i prvi značajan korak ka udaljavanju Androida od svih dosadašnjih kompanija koje su ga slobodno koristile.

Novi rat oko patenata: Google pokušava da uništi Apple >>>

U želji da sve svoje usluge objedini pod jednim ekosistemom, kao što to radi Apple, Google je (izgleda) riješio da Android pripadne samo Motoroli, odnosno samoj kompaniji Google. Ovim potezom Google bi omogućio brži i napredniji razvoj servisa i stvaranje novih. Ekosistem bi sadržao sve moderne internet usluge koje već sada koristimo na računaru i u pokretu, Google TV, koji je još uvijek u razvoju i neke nove usluge i servise, koje ćemo tek upoznati, piše Mondo.

Kindle i Kindle Fire tableti koriste duboko prilagođeni i u potpunosti (de neprepoznatljivosti) izmijenjen Android OS, koji nezavisno razvija kompanija Amazon

Kindle i Kindle Fire tableti koriste duboko prilagođeni i u potpunosti (de neprepoznatljivosti) izmijenjen Android OS, koji nezavisno razvija kompanija Amazon. Njegov primarni pretraživač je Bing, što nam govori o mogućnostima prilagođavanja ovog OS-a. Baš kao u slučaju Amazona, tako bi i svaki drugi proizvođač mogao da dobije “svoj komad“ Androida, koji će nastaviti da razvija samostalno, bez uticaja Google kompanije.

"Dragi Apple, napuštam te zbog Androida" >>>

Apple i Samsung zapravo prave iste proizvode? Onda kupujem Samsung, jeftinije je >>>

Sa druge strane, Google bi dobio mogućnost da Android prepravlja i stvara njegove nove verzije onako kako njemu odgovra, odnosno u pravcu dalje integracije svojih servisa i uređaja, koji bi vremenom radili još lakše i brže. Ovo bi dovelo i do daleko bržeg i ujednačenijeg nadograđivanja Android sistema novim verzijama, koje su sada veliki problem svih proizvođača.

Takođe, Google bi bio u mogućnosti da se adekvatnije suprotstavi kompaniji Apple, kako na tržištu pametnih telefona i tableta, tako i po pitanju zaštite patenata i prava, jer je sa pripajanjem Motorole u kompaniju Google stiglo i na hiljade patenata. Podsjećanja radi, Motorola je sve sudske procese u patentnim sporovima protiv kompanije Apple ubjedljivo dobila (širom svijeta), a posljednja tužba Apple kompanije protiv Motorole nedavno je odbačena bez mogućnosti revidiranja spora.

Bonus video: