Facebook testira naplatu slanja poruka

Testiranje opcije trenutno je ograničeno samo na korisnike u SAD, a broj po ruka koje mogu biti preusmjerene u glavno poštansko sanduče ograničen na jednu sedmično
2 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2012. 11:17h

Facebook je počeo sa testiranjem sistema koji će korisnicima za cijenu od jednog dolara omogućiti da šalju poruke osobama koje nisu u njihovom krugu kontakata.

Na toj društvenoj mreži svaki korisnik ima dva inboxa - "Dolazne poruke", gdje se smještaju poruke koje su dobili od osoba sa kojima su povezani na Facebooku, i "Ostale", u kojima su poruke od onih sa kojima nisu prijatelji, spam poruke...

Sa ovim sistemom naplaćivanja, sada će poruke koje bi inače završile kao spam, biti preusmjerene u glavni inbox.

Dva su razloga za uvođenje naplaćivanja slanja poruka, navode u kompaniji.

Prvi razlog je to što će na taj način osobe koje šalju važnu poruku korisnicima sa kojima nisu povezani biti sigurni da će te poruke završiti u glavnom inboksu, a drugi je borba protiv neželjene elektronske pošte, odnosno spama. U Facebooku očekuju da će naplaćivanje poruka obeshrabriti spamere.

Na kraju, najvažniji razlog za uvođenje naplaćivanja slanja poruka je zarada. Facebook već dugo pokušava da pronađe nove načine kako bi iskoristio više od milijardu korisnika ove društvene mreže za povećanje svojih prihoda. U kompaniji se nadaju da će im opcije poput ove i sponzorisanih objava pomoći u tome.

Iako trenutna cijena za slanje poruka iznosi jedan dolar, Wall Street Journal piše da je moguće da Facebook u budućnosti taj iznos smanji ili poveća.

Testiranje opcije trenutno je ograničeno samo na korisnike u SAD, a broj po ruka koje mogu biti preusmjerene u glavno poštansko sanduče ograničen na jednu sedmično.

Bonus video: