Rođendan zajednice koja raste: Tviteraši nijesu sekta

Prošle godine sam znao 90 odsto aktivnih tviteraša iz Crne Gore, sad već ne mogu da pratim”
58 pregleda 0 komentar(a)
Tviteraši, Foto: Igor Milić
Tviteraši, Foto: Igor Milić
Ažurirano: 09.12.2012. 15:04h

“Twitter zajednica u Crnoj Gori je u povoju, a broj korisnika je i dalje veoma mali”, tako je u februaru govorio Vladimir Vulić (@VulicVladimir), saradnik na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i jedan od osnivača Digitalizuj.me (@DigitalizujMe) zajednice.

Nažalost, što se Twittera u Crnoj Gori tiče, brojke su i danas nepoznanica. Umjesto konkretnim brojevima, zajednica se od nekad “veoma male”, sada može nazvati “ozbiljnom”. O tome svjedoči i okupljanje na drugom rođendanu podgoričkih tviteraša u četvrtak.

Dino Rastoder (@DinoRastoder) jedan je od najstarijih tviteraša domaće zajednice.

“Prošle godine sam znao 90 odsto aktivnih tviteraša iz Crne Gore, sad već ne mogu da pratim”, kaže on. Zajednici su se pridružili neki novi klinci, političari, novinari, a građanske akcije, među kojima su prikupljanje namirnica za ugrožene, pošumljavanje park šuma , dale su, kaže Rastoder, svemu pravi smisao.

Nataša Đurđić (@mmmatryoshka), tviterašica sa preko 20.000 objava, smatra da su članovi zajednice sada bolje povezani.

“Tvitovanje nije više čista zabava, počeli smo da učimo jedni od drugih”, kaže ona.

Zajednica je, kaže Dragana Živaljević (@zivaljevic), postala opšteprihvaćena.

“Nismo više sekta”, dodaje smijući se, jer nerijetko su tviteraši, okupljeni svakog prvog četvrtka u mjesecu najčešće u nekom od kafića, izazivali kod drugih gostiju upravo takvu sliku - da su neki sektaši.

“U toku prve godine više je bilo neobaveznog druženja uz priču o tome šta sve Twitter omogućava”, sjeća se Vladimir Drobnjak (@DrobnjakV). U međuvremenu, dodaje on, neki su Twitter počeli da koriste za promociju biznisa, blogova...

Korisnika na Twitteru je više, akcije su postale konkretne, ali se, nažalost, crnogorske kompanije još nisu uozbiljile. Od Telekoma (@CTelekom) i Telenora (@TelenorCrnaGora), na primjer, na Twitteru ne možete očekivati dvosmjernu komunikaciju.

Tviterašima se pridružio i nemali broj političkih partija - kampanju su uoči izbora vodile Pozitivna Crna Gora (@PozitivnaCG) i Demokratski front (Demokratski). Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević (@NebojsaMedojevi) počeo je aktivnije i da tvituje. Aktivan je i Slaven Radunović (@SlavenRadunovic), potpredsjednik Nove srpske demokratije. Zahvaljujući inicijativi crnogorskih tviteraša, u ovoj godini je, uz profil Vlade Crne Gore na engleskom (@MeGovernment), pokrenut i nalog @VladaCG na crnogorskom jeziku.

Domaća Twitter zajednica je “krivac” i za pokretanje elektronskih peticija (epeticije.gov.me). Inicijator za pokretanje tog projekta je @Sunny_me_, Ana Ponoš, jedna od najstarijih tviteraša crnogorske zajednice, danas poslanica u crnogorskom parlamentu. I upravo činjenica da u parlamentu imaju ozbiljnog predstavnika, tviterašima uliva nadu da će do trećeg rođendana zajednica imati još veću snagu..

Bonus video: