Papu na Tviteru prati 500.000 ljudi

Papu Benedikta XVI na Tviteru već prati 500.000 ljudi, svega 24 sata nakon što je objavljeno da je poglavar Rimokatoličke crkve otvorio nalog na toj društvenoj mreži, naveli su danas obaviješteni izvori iz Vatikana
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2012. 14:15h

Putem naloga @epontifex, dostupnog na osam jezika, Benedikt XVI dobio je novi vid direktnog slanja poruka katoličke crkve milionima korisnika iz cijelog svijeta, većinom mladih.

Papa će prvi tvit, na engleskom jeziku, uputiti 12. decembra, saopšteno je juče na konferenciji za novinare u Vatikanu.

Pored engleskog jezika, tvitovi će biti dostupno na španskom (@pontifex_es), italijanskom (@pontifex_it), portugalskom (@pontifex_pt), francuskom (@pontifex_fr), njemačkom (@pontifex_de), poljskom (@pontifex_pl) i arapskom jeziku (@pontifex_ar). Drugi jezici uslijediće naknadno.

Papa, čije je pravo ime Jozef Racinger, zalaže se za upotrebu novih vidova komunikacije i modernizovao je vatikanske medije.

Vatikan je 3. decembra saopštio da će papa svoje tvitove organizovati u formi pitanja i odgovora, trudeći se da na pitanja zaintersovanih odgovori u 140 karaktera.

Crkveni predstavnik za odnose sa javnošću Greg Burk kazao je na konferenciji za novinare da je papa za svoj profil odabrao ime @Pontifex jer osim što na latinskom znači papa, ovaj izraz takođe predstavlja i izgradnju mostova, što simboliše ujedinjenje vernika.

Galerija

Bonus video: