Ni Microsoft, ni Google ne omogućavaju fer trgovinu

Neki analitičari tvrde da ni Google, ni Microsoft nijesu potpuno transparentni po pitanju njihovih pretraživača
1 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2012. 11:13h

Microsoft i Google ušli su u novi sukob o tome koji pretraživač ima fer uslove za onlajn trgovinu, pri čemu analitičari smatraju da obje kompanije nijesu u potpunosti transparentne.

"Kupovina preko Googlea je ništa više od liste ciljanih reklama za koje naivni kupci pretpostavljaju da su traženi pojmovi", tvrde iz Microsofta.

Ranije ove godine, Google je objavio da će modifikovati traženje proizvoda i trgovcima omogućiti plaćanje reklama. Iz ovog procesa eliminisane su kompanije koje su odbile platiti reklame, uključujući Amazon.

Microsoft je lansirao reklamnu kampanju o tome zašto potrošači treba da budu zabrinuti i pomoći im da preduzmu mjere zbog Googleovih promjena, navodi se u saopštenju Microsofta.

"Takođe, pozivamo Google da prestane s ovim i da kupcima ono što očekuju – poštenu pretragu", kazali su iz Microsofta.

Google tvrdi da trgovci ne mogu poboljšati svoj rang na listi rezultata traženih pojmova plaćanjem skupljih reklama.

Međutim, neki analitičari tvrde da ni Google, ni Microsoft nijesu potpuno transparentni po pitanju njihovih pretraživača.

Analitičar iz Search Engine Landa, Deni Saliven smatra da bi Microsoftova kampanja bila odlična da je istinita, ali nije.

"Google barem sitnim slovima objašnjava kako radi, a Microsoft ne", kazao je Saliven.

On je dodao da je Google jednostavno preuzeo način rada većine internet stranica na kojima je omogućena kupovina, a koje koriste plaćene reklame iako izgledaju nepristrasno.

Saliven tvrdi da Microsoft izuzima nove trgovce iz rezultata traženja na pretraživaču Bing ako oni ne plate reklame njegovom partneru, portalu Shopping.com, ali da to nije potpuno transparentno.

Microsoft, ipak, tvrdi da novac ne utiče na rezultate pretrage.

"Dok trgovci mogu platiti da budu zastupljeni u rezultatima pretrage na trećim portalima za onlajn kupovinu, mi ne rangiramo trgovce po tome ko nam plaća, niti im dozvoljavamo da njihovi proizvodi budu bolje plasirani", navodi se u saopštenju direktora Binga, Stefana Weitza.

Saliven smatra da potrošači treba da koriste različite pretraživače.

Bonus video: