Epl razmišlja o jeftinijem modelu Ajfona

Munster vjeruje da bi Epl takav jeftini Ajfon koji košta samo 200 dolara mogao da predstavi tokom 2014. godine
56 pregleda 4 komentar(a)
iPhone 5, Foto: Gsmarena.com
iPhone 5, Foto: Gsmarena.com
Ažurirano: 26.11.2012. 11:22h

Džin Munster, jedan od poznatijih analitičara koji godinama prati ovu kompaniju smatra da Epl ima nove planove oko jeftinijeg modela Ajfona – s obzirom na stanje na tržištu i tendenciju prema većim ekranima sigurno je da Ajfon s manjim ekranom od 3,5 inča možemo zaboraviti, ali zato razmišljaju o modelu čija bi cijena iznosila 200 dolara u slobodnoj prodaji.

Epl nikad nije prodavao jeftine uređaje jer vjeruju da viša cijena njihovih uređaja odgovara visokom kvalitetu

Cijena osnovnog modela (novog) Ajfona u SAD-u iznosi 200 dolara, ali uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora - Epl po prodanom modelu dobije oko 600 dolara, a mobilni operateri te troškove nadoknade cijenom pretplate tokom sljedeće dvije godine.

Predstavljanje tokom 2014. godine

Na Biznis Insajderu kažu da se takav sistem prodaje jeftinijih telefona uz pretplatu ne odnosi na Indiju i Kinu i da zbog toga Epl ima jako mali udio na tržištima tih zemalja tako da ukoliko žele da postanu konkurentni na tržištima sa tri milijarde potencijalnih korisnika pametnih telefona moraju da pronađu rješenje za ovaj problem, a to rješenje se nalazi u prodaji jeftinog Ajfona koji će moći da se kupi u slobodnoj prodaji, bez uplitanja operatera.

Predstavljanje jeftinog Ajfona značilo bi veliku promjenu korporativne filozofije

Munster vjeruje da bi Epl takav jeftini Ajfon koji košta samo 200 dolara mogao da predstavi tokom 2014. godine, ali trenutno nema nikakvih informacija o opcijama tog telefona.

Ipak, kako Epl nikad nije prodavao jeftine uređaje jer vjeruju da viša cijena njihovih uređaja odgovara visokom kvalitetu, predstavljanje jeftinog Ajfona značilo bi veliku promjenu korporativne filozofije, ali s obzirom na to da ova kompanija sada ima novog izvršnog direktora koji je puno fleksibilniji od Stiva Džobsa, ne treba isključiti mogućnost promjene dosadašnje Eplove strategije.

Bonus video: