Google vas pita: Kakav internet želite u budućnosti?

U Googleu smatraju da bi o budućnosti interneta trebalo da se povede široka rasprava u kojoj bi učestvovali i oni koji kreiraju i oni koji koriste internet
4 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2012. 11:16h

Google je pokrenuo kampanju "Take Action" kojim želi da podstakne ljude širom svijeta da dignu svoj glas protiv cenzure i dodatnog nadzora nad internetom.

U zvaničnom saopštenju kompanije se navodi da će se 3. decembra u Dubaiju sastati članovi Međunarodne telekomunikacione unije, što će neke vlade članice pokušati da iskoriste za jačanje cenzure i uvođenje dodatnog nadzora na globalnoj mreži.

U kompaniji Google smatraju da nije u redu da nekoliko ljudi odlučuju o budućnosti milijarda korisnika interneta iza zatvorenih vrata na nekom sastanku.

U proces odlučivanja trebalo bi da budu uključeni inženjeri, kompanije i oni koji kreiraju i koriste internet. Stoga u Googleu smatraju da bi o budućnosti mreže nad mrežama trebalo da se povede široka rasprava u kojoj bi svaki glas imao istu vrijednosti, bez obzira na to da li je glas nekog vladinog službenika ili običnog korisnika.

"Slobodan i otvoren svijet zavisi od slobodnog i otvorenog interneta, a slobodan otvoren internet zavisi od vas", navode u Googleu i pozivaju korisnike da se priključe akciji i javno objave šta misle o takvom postupku vlada i da kažu kakav internet žele.

Da bi korisnik rekao šta želi, dovoljno je da popuni obrazac na Googleovim stranicama. Zauzvrat, od kompanije Google će dobiti obavještenje o svakoj promjeni politike prema internetu.

"Take action" prva slična akcija koju Google sprovodi. Slične kampanje za slobodno korišćenje interneta kompanija je sprovodila tokom cijele 2012. godine.

Bonus video: