Žene u Avganistanu uče čitanje i pisanje uz pomoć telefona

Softver "Mobilni učitelj" razvila je avganistanska IT kompanija "Paivastun" uz pomoć 80.000 dolara koji su dobili od SAD
123 pregleda 1 komentar(a)
Ustad Mobile, Foto: Tribune.com.pk
Ustad Mobile, Foto: Tribune.com.pk
Ažurirano: 18.11.2012. 10:39h

Avganistan je pokrenuo novi program opismenjavanja koji će Avganistankama, kojima je decenijama bilo uskraćivano pravo na obrazovanje, pomoći da nauče da čitaju i pišu uz pomoć mobilnog telefona.

"Nisam krenula u školu, jer su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom"

Telefon "Ustad Mobile" (Mobilni učitelj) omogućava kurseve dari i pašto jezika, kao i matematike. Sve lekcije su audio-vizuelnog tipa. U telefone, koji se besplatno dijele učenicama, instalirani su programi pisanja, izgovora i fraza.

Dok sjedi na tepihu u maloj učionici u Kabulu sa "šakom" žena koje uče da čitaju i pišu, osamnaestogodišnja Muzhan Nazari kaže da su u vrijeme kada je ona trebalo da krene u školu talibani bili na vlasti, a oni su branili obrazovanje žena.

Softver "Mobilni učitelj" razvila je avganistanska IT kompanija "Paivastun" uz pomoć 80.000 dolara koji su dobili od SAD

"Nisam krenula u školu, jer su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom", rekla je ona AFP-u i dodala da se i njen otac protivio obrazovanju ćerki.

"Kada sam čula za ovaj centar za žene ubijedila sam oca koji mi je dozvolio da svakog dana ovdje dolazim", rekla je ona.

Nazari je oduševljena programom koji podržava ministarstvo obazovanja, jedan mobilni operater, a finansijsku pomoć dobija od SAD.

Smanjenje visoke stope nepismenih

Softver "Mobilni učitelj" razvila je avganistanska IT kompanija "Paivastun" uz pomoć 80.000 dolara koji su dobili od SAD. Cilj programa je da smanji katastrofalno visoku stopu nepismenih u Avganistanu.

"Možemo da olakšamo posao učiteljima uz pomoć audio i video formata", rekao je Doson

I pored toga što milioni djevojčica sada idu u školu, stopa pismenih među Avganistankama je 12,5 procenata, dok pismenih muškaraca ima 39,3 odsto, navode UN.

"Ovo je prvi put da korisnici imaju priliku da svoje lekcije dobijaju preko mobilnih telefona", rekao je direktor "Paivastuna" Majk Doson.

Njegova kompanija već ima iskustva na tom planu budući da su podržali program "Jedan laptop za jedno dijete" kada su podijelili 3.000 kompjutera ženama i djeci u Kabulu, Kandaharu, Heratu, Baglanu i Džalalabadu.

"Možemo da olakšamo posao učiteljima uz pomoć audio i video formata", rekao je Doson i dodao da su "mobilni telefoni jeftiniji od kompjutera i ljudi ih više koriste. A i održavanje je jeftinije".

100 učenika koristi "Mobilnog učitelja"

Besplatan softver može se instalirati na telefon uz pomoć memorijske kartice, ali i "skidanjem" sa sajta ministarstva obrazovanja.

"Naš cilj su neobrazovane žene", rekao je direktor programa Alah Baz Džam

Doson navodi da je u planu da se ubace i lekcije iz engleskog, arapskog jezika, paštua, savjeti o zdravstvu, poljoprivredi...

Sada oko 100 učenika koristi "Mobilnog učitelja" u pilot projektu u Kabulu. Oko 65 procenata njih su žene, a u planu su slični projekti u cijeloj zemlji, saopštilo je ministarstvo obrazovanja.

"Naš cilj su neobrazovane žene", rekao je direktor programa Alah Baz Džam i dodao da će ministarstvo učiniti sve da promoviše ovaj program kako bi bio što dostupniji, a softver će biti dostupan i na CD i DVD za one koji žele da ga koriste na kompjuteru.

Na časove uz dozvolu muža

Na času u Kabulu, 24-godišnja majka dvoje djece Samira Ahmadzai, potpuno pokrivena feredžom, kaže da nije mogla da ide u školu zbog talibana."Kasnije sam se udala. Sada, uz dozvolu muža, dolazim u centar kako bih naučila da čitam i pišem".

Američke snage povući će se iz Avganistana krajem 2014.

Talibani su zbačeni sa vlasti 2001. poslije invazije SAD i od tada se gerilski bore protiv vlade Hamida Karzaija.

Danas, od 8,4 miliona učenika u Avganistanu, 39 procenata su djevojčice.

Američke snage povući će se iz Avganistana krajem 2014. i borci za ljudska prava strahuju da će sitne povlastice koje su žene dobile u posljednjih desetak godina ponovo nestati sa sve većim pritiskom talibana na vlasti.

Za sada, "Mobilni učitelj" donosi novu nadu onima koji su u prošlosti propustili šansu da se obrazuju.

Bonus video: