Telenor pokrenuo mrežu četvrte generacije

4G mreža je tehnologija četvrte generacije koja korisnicima pruža bolje i kvalitetnije iskustvo
127 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2012. 14:04h

Kompanija Telenor pokrenula je mrežu četvrte generacije (4G) u četiri crnogorske oštine, koja će korisnicima omogućiti brži internet i kvalitetnije iskustvo prilikom surfovanja.

Zamjenik izvršnog direktora Telenora za komercijalne poslove i prodaju, Bred Biblou, saopštio je da su u kompaniji ponosni što prvi u Crnoj Gori puštaju u rad 4G mrežu.

"Građani Podgorice, Cetinja, Nikšića i Bara su među prvima koji će moći da iskuse najbži internet. Sa 4G možete da iskusite brzine koje su do šest puta veće od onoga što nudi 3G i mnogo brže nego što je to kod ADSL-a", rekao je Biblou na konferenciji za novinare.

Povoljnosti za korisnike su, između ostalih, što nema usporavanja niti kašnjenja kada se neki fajl dounlouduje /download/, odnosno preuzima sa interneta, ili se postavljaju fotografije na Facebooka, dok se, kada je u pitanju surfovanje internetom, više ne čeka da se stranica otvori.

"Ono što je svjetski standard mi danas plasiramo u Crnoj Gori", rekao je Biblou.

On je dodao da će Telenor u narednoj godini, kada je u pitanju pokrivenost 4G mrežom, to omogućiti i u drugim crnogorskim opštinama.

Iz Telenora su najavili da će već početkom 2013. kada proizvođači telefona budu imali više uređaja na raspolaganju, ponuditi tržištu i prvi 4G telefon

Direktor za internet i digitalne servise u Telenoru, Brano Đurović, kazao je da je kompanija prvi operator u Crnoj Gori i Evropi koji uvodi 4G tehnologiju.

"4G donosi dvije značajne razlike - brzinu i takozvano vrijeme odziva ili kašnjenja. Brzina je važna kada govorimo o vremenu koje je potrebno da otvorite ili preuzmete internet stranicu, dok je vrijeme odziva ili kašnjenja vrijeme potrebno za dobijanje povratne informacije na upit korisnika na server, kao što je Google", objasnio je Đurović.

Sama tehnologija 4G postiže brzinu do 75 megabita u sekundi (Mbit/s) dok su stvarne brzine koje korisnik postiže, kako je rekao Đurović, u prosjeku 20 do 40 Mbit/s.

"To zavisi od broja korisnika na mreži, kao i udaljenosti od bazne stanice", precizirao je Đurović.

On je dodao da korisnici već danas mogu postati korisnici 4G mreže.

Iz Telenora su najavili da će već početkom 2013. kada proizvođači telefona budu imali više uređaja na raspolaganju, ponuditi tržištu i prvi 4G telefon.

4G mreža je tehnologija četvrte generacije koja korisnicima pruža bolje i kvalitetnije iskustvo.

Galerija

Bonus video: