Apple kompaniji VirnetX mora da plati odštetu od 368 miliona

Slučaj se vodio na saveznom sudu u istočnom okrugu Teksasa, koji je poznat po svojoj naklonosti prema vlasnicima patenata
1 komentar(a)
VirnetX, Foto: Theverge.com
VirnetX, Foto: Theverge.com
Ažurirano: 08.11.2012. 12:36h

Kompanija Apple moraće da plati 369 miliona dolara odštete kompaniji VirnetX, koja posjeduje patente vezane uz Appleov FaceTime.

Četiri sporna patenta vezani su uz imena VPN-a i domena, koji i nisu značajno važni za FaceTime.

Ipak, sud je utvrdio da ih Apple sve krši. Iz Applea su tvrdili da patente ne krše, te da iz VirnetXa nisu ponudili nikakve dokaze o stvarnoj šteti budući da je FaceTime proizvod koji se koristi bez naknade i ne generiše nikakve prihode.

Ipak, FaceTime neće biti ukinut jer VirnetX nije dokazao da FaceTime direktno utiče na prodaju Maca ili iOS uređaja.

Slučaj se vodio na saveznom sudu u istočnom okrugu Teksasa, koji je poznat po svojoj naklonosti prema vlasnicima patenata, prenosi portal "Verge".

Ranije ove godine na istom sudu VirnetX je nagodbom dobio presudu od 200 miliona dolara od Microsofta, za korišćenje patenata vezanih uz VPN u operativnim sistemu Windows 7, Vista i XP.

Slučaj Applea i VirnetXa nije završen – Apple je podnio zahtjev za ispitivanje ima li VirnetX dovoljno dokaza koji potvrđuju njegov slučaj, a takođe je inicirao preispitivanje svakog patenta od strane Američkog patentnog zavoda.

Bonus video: