U Singapuru otvorena prva vertikalna farma

Gusto naseljeni Singapur od sada je dom prve svjetske komercijalne vertikalne farme
130 pregleda 0 komentar(a)
Vertikalna farma, Foto: Skygreen.com
Vertikalna farma, Foto: Skygreen.com
Ažurirano: 05.11.2012. 12:41h

Objekat koji je izgradila kompanija "Sky Greens Farms" je čelična konstrukcija koja će omogućiti veću lokalnu proizvodnju hrane i tako smanjiti zavisnost od uvoza voća i povrća.

Farma je trenutno u mogućnosti da dnevno proizvede tonu svježeg povrća koje mahom završava u lokalnim supermarketima.

Prva svjetska komercijalna vertikalna farma postaće novi, svježi izvor namirnica za stanovnike Singapura. Ova malena zemlja trenutno lokalnom proizvodnjom pokriva samo 7% svojih potreba za voćem i povrćem, pa je prisiljena na uvoz gotovo svih vrsta hrane.

Zahvaljujući novoj farmi, građani će od sada moći da konzumiraju i lokalno proizvedene namirnice koje će biti na prodaji u lokalnom lancu supermarketa "FairPrice Finest". Sama farma sastoji se od 120 aluminijskih stubova visokih oko 10 metara. Ovaj ogromni staklenik trenutno proizvodi samo tri vrste povrća ali se investitori nadaju da će asortiman vrlo brzo biti proširen.

Farma već sada traži partnere za povećanje kapaciteta sa dodatnih 300 tornjeva koji će značajno doprinijeti smanjenju uvoza hrane.

Lokalno proizvedeno povrće postalo je i velikih hit među stanovnicima Singapura. Naime, iako je zbog nove tehnologije povrće skuplje za 10-20 centi od konkurencije, građani žele najsvježije moguće povrće pa je dnevna proizvodnja farme već unaprijed rasprodana.

Ovaj inovativni način proizvodnje hrane mogao bi promijeniti način na koji svijet "jede" i dati gusto naseljenim gradovima priliku za proizvodnju svježe hrane u vlastitom dvorištu.

Bonus video: