Baterije za pametne telefone bi mogle da traju dvaput duže

Iako je tehnologija još u povoju, naučnici se nadaju da bi prva testiranja na LTE baznim stanicama mogla da se očekuju već sljedeće godine
0 komentar(a)
baterija, pametni telefon, mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
baterija, pametni telefon, mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.11.2012. 17:36h

Bolna tačka svih pametnih telefona su baterije kratkog vijeka trajanja. Veliki ekrani osjetljivi na dodir i jako osvjetljenje zahtijevaju veliku količinu električne energije pa neki korisnici moraju da pune svoje telefone i po nekoliko puta dnevno.

Zato bi trehnologija koju razvijaju naučnici sa američkog MIT-a mogla da promijeni novije generacije pametnih telefona. Časopis MIT Technology Review, navodi da je ETA Devices, kompanija MIT-a, razvila tehnologiju kojom bi potrošnja energije na pametnim telefonima bila prepolovljena.

Čipovi u pametnim telefonima danas troše 65 odsto energije, kako bi održali jačinu mobilnog signala na najvišem nivou. Što je signal slabiji, čipovi troše više energije kako bi ga pojačali.

U ETA Devicesu su razvili tzv. 'mjenjač' koji kontroliše različitu voltažu u čipovima i tranzistorima i bira onu koja smanjuje potrošnju energije.

U najnovijem iPhoneu 5, recimo, voltažu i signal kontroliše čak pet čipova. "Mjenjač" iz MIT-a bi ih zamijenio sve.

Iako je tehnologija još u povoju, naučnici se nadaju da bi prva testiranja na LTE baznim stanicama mogla da se očekuju već sljedeće godine.

Tehnologiju planiraju da predstave i na Mobile World Congressu u Barseloni, u februaru.

Bonus video: