Ministarstvo protiv Glavnog grada: Brane plažu "Labud" i Njegošev park

Revizija Nacrta DUP-a "Nova varoš" upozorila da omiljena gradska plaža "Labud" ne smije biti uništena
430 pregleda 9 komentar(a)
Plaža "Labud" ("Galeb"), Foto: Filip Roganović
Plaža "Labud" ("Galeb"), Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 23.11.2018. 16:06h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) upozorilo je Glavni grad da ne smiju graditi u Njegoševom parku, neposredno iznad plaže Labud jer bi tako uzrokovali njeno uništenje, "kao i gubitak prepoznatljivog identiteta te vrijedne gradske oaze".

Podgoričanima je ova plaža, smještena između Ruskog i Visećeg mosta u samom centru grada, poznata i kao plaža Galeb.

Tako će Glavni grad će morati izmijeni Nacrt Detaljnog urbanističkog plana "Nova varoš", jer u MORT-u, koji je radilo reviziju tog dokumenta, smatraju da mnogi od predviđenih sadržaja ne smiju biti i realizovani na tom području.

Tako u resoru Pavla Radulovića ocjenjuju da bi, ako bi plan bio realizovan, prostor Njegoševog parka bio prenamijenjen u zonu za izgradnju.

U izvještaju, koji je na zahtjev MORT-a radio Savjet za reviziju planskih dokumenata, dodaju i da bi objekat čija je izgradnja planirana neposredno iznad plaže Labud na Morači - uništio, nadvisio i zasjenio plažu.

"Ako se uzme u obzir da je plaža Labud sa objektom Kajakaškog kluba proglašena nepokretnim kulturnim dobrom od lokalnog značaja, koja ima svoju bafer zonu, to je potrebno posebnu pažnju posvetiti planiranju objekata u blizini ovako osjetljive lokacije”, navodi se i izvještaju Savjeta i dodaje da bi izgradnja objekta velikog gabarita iznad plaže mogla da usljed građevinskih intervencija prouzrokuje njeno uništenje, “kao i gubitak prepoznatljivog identiteta te vrijedne gradske oaze".

Nacrt DUP-a "Nova varoš" obuhvata područje površine oko 46 hektara. Taj prostor je oivičen rijekama Moračom i Ribnicom, te Bulevarom Ivana Crnojevića i Ulicom Marka Miljanova.

Prostor zahvata Plana je podijeljen na 23 bloka, od koji je, podsjećaju iz Savjeta, Nacrtom DUP-a Nova varoš, obrađeno sedam. Tri obuhvataju Karađorđev (blok U), park uz rijeku Ribnicu (blok X) i Njegošev park (blok W).

Upravo na tom posljednjem, uz još tri bloka na kojima su već izgrađene zgrada Crnogorskog narodnog pozorišta, zgrada Glavnog grada, biblioteka "Radosav Ljumović", Tržni centar "Ražnatović"... u planu je izgradnja ugostiteljskih i objekata za smještaj turista, tržnog centra, izložbenih i centara za održavanje sajmova, poslovne zgrade i objekata uprave, kulture, školstva, zdravstvene i socijalne zaštite, vjerski, te privredni objekti, stovarišta…

U Savjetu za reviziju smatraju da mnogi od tih sadržaja ne mogu biti planirani na tom području. "Potrebno je da obrađivač za svaki blok i urbaništičku parcelu precizno definiše sadržaje, koji mogu da… doprinesu očuvanju, afirmaciji i atraktivnosti tog prostora, a ne njegovoj devastaciji", navodi se u izvještaju, koji je prije dva dana upućen gradonačelniku Ivanu Vukoviću i u koji su "Vijesti" imale uvid.

Za blok koji obuhvata prostor Njegoševog parka, navode da gradnja na tom prostoru može da ima "i dalekosežnije posljedice u smislu daljeg usitnjavanja i prenamjene Njegoševog parka u zonu za izgradnju".

U reviziji planskog dokumenta nadležne iz Glavnog grada podsjećaju i da je sliv Morače, sa pritokama Ribnicom i Zetom, od Krivog mosta na Zabjelu, do granica planskog poručja, PUP-om Podgorice predložen za potencijalni objekat zaštite prirode.

U zahtjevima Glavnom gradu, osim što traže da tokom planiranja uzmu u obzir nepokretna kulturna dobra, poput plaže Labud, pored ostalog, zahtijevaju i izradu ankete i uzimanja u obzir potreba korisnika prostora.

U reviziji se navodi da su u Nacrtu, bez ikakve analize i ocjene, prikazani izvodi DUP-a iz 2006. i urbanistički projekti, te da obrađivač nije precizno ocijenio ni prirodne karakteristike prostora…

"Sagledavajući mišljenja svih članova Savjeta za reviziju…. Konstatujemo da postoji veliki broj primjedbi u vezi sa postavljenim urbaništičkim konceptom. Zbog planiranih namjena, sadržaja i kapaciteta velika je vjerovatnoća da će se značajno narušiti ambijentalne vrijednosti prostora", navodi se u Izvještaju Savjeta.

Odluka o izradni planskog dokumenta Nacrt DUP “Nova varoš” donesena je krajem januara 2016. Nacrt je lani izradio konzorcijum kojeg čine podgoričke firme "Arhient", "Simm inženjering", "Verde Projekt", "Evo Aqua Consulting", "Geoprojekt Perišić" i "Jawel CG" iz Danilovgrada.

KANA: Htjeli da izbetoniraju desetine hiljada kvadrata

Nacrt DUP-a "Nova varoš" u Njegoševom parku predviđa izgradnju oko 45.000 kvadrata poslovnog i nešto manje od 11.000 kvadrata stambenog prostora, sa preko 100 stambenih jedinica, navodi se u publikaciji “Planiranje protiv grada”, koju su nedavno predstavili Centar za istraživačko novinarstvo i NVO "Kana, ko ako ne arhitekt".

"Zelene obale Morače povezuju raznorodne centralne gradske četvrti u cjelinu, povoljno utiču na podgoričku mikroklimu i važna su zaostavština iz poslijeratnog perioda jer svjedoče o programu razvoja zajedničkih zelenih površina kao jasnom ondašnjem političkom opredjeljenju", navodi se u publikaciji.

Njegošev park je podignut 1925. godine i jedna je od prvih uređenih površina u gradu. U ratu je skoro uništen, ali je rekonstruisan 1951. godine.

Bonus video: