Kostić: Kosovske carine ne mogu biti šansa za održivo povećanje izvoza crnogorskih privrednika

“Ne vjerujem da odluka Vlade Kosova može ostati takva kakva jeste, jer ona predstavlja flagrantno kršenje CEFTA sporazuma, kojem, uzgred budi rečeno, predsjedava Kosovo”, rekao je Kostić agenciji Mina-business
221 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2018. 12:36h

Odluka Vlade Kosova da poveća carinu na proizvode iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije ne može biti dugoročnog karaktera, pa samim tim ni šansa za bilo kakvo održivo povećanje izvoza crnogorskih privrednika, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.

“Ne vjerujem da odluka Vlade Kosova može ostati takva kakva jeste, jer ona predstavlja flagrantno kršenje CEFTA sporazuma, kojem, uzgred budi rečeno, predsjedava Kosovo”, rekao je Kostić agenciji Mina-business.

Kostić, koji je i profesor na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom, rekao je da, ukoliko odluka ostane takva kakva jeste, ne vjeruje da to može biti bez političkih i drugih posljedica po Kosovo.

“Pitanje je kakav će biti odgovor zemalja regiona”, dodao je Kostić.

Kada su u pitanju proizvodi koje bi crnogorski privrednici mogli da izvoze, Kostić je kazao da lepeza tih proizvoda nije široka.

“Nije teško pretpostaviti koji bi to proizvodi mogli biti kada je riječ o izvozu, ne samo na Kosovo već i u bilo koju drugu zemlju. To su prije svega drvni sortimenti, ali i prehrambeni proizvodi crnogorske industrije”, zaključio je Kostić.

Vlada Kosova povećala je ove sedmice 100 odsto carine na proizvode iz Srbije i BiH u cilju, kako je objašnjeno, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

Odluka je uslijedila nakon predloga kosovskog ministra trgovine, Endrita Šalje, koji je pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, dok je od trgovaca tražio da istražuju nova tržišta za saradnju.

Visoka evropska predstavnica za spoljnu i bezbjedonosnu politiku, Federica Mogherini, ocijenila je da odluka kosovske Vlade predstavlja kršenje CEFTA ugovora i dodala da se ona hitno mora povući.

Bonus video: