Bugarski bloger za 5 USD kupio 1,1 milion Facebook naloga

Podaci su, navodi Mashable, prikupljeni od Facebook aplikacija, a na listi su aktivni korisnici Facebooka, uglavnom iz SAD, Kanade, Velike Britanije i Evrope
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 19:05h

Nije tajna da Facebook društvena mreža tretira podatke korisnika kao robu, ali kada ti podaci završe na otvorenom tržištu, i to za sitne pare, onda...

Pet dolara je bugarskog blogera Bogomila Šopova koštala zbirka od 1,1 milion Facebook naloga, e-mail adresa korisnika.

"Upravo sam kupio više od milion Facebook naloga", napisao je na svom blogu Šopov u utorak.

U razgovoru sa reporterom Forbesa, Šopov je kazao da je na listi našao i korisnička imena svojih prijatelja.

Podaci su, navodi Mashable, prikupljeni od Facebook aplikacija, a na listi su aktivni korisnici Facebooka, uglavnom iz SAD, Kanade, Velike Britanije i Evrope.

Navodno je podatke prodao korisnik Gigbucks lokacije čiji je username "mertem".

Dokument koji je Šopov kupio je Excel zip fajl, koji sadrži 12 stranica, a na svakom od njih je oko 100.000 e-mail adresa, sa imenom, prezimenom i informacijama o profilu korisnika. OVDJE možete vidjeti keširanu stranicu na kojoj je mertem objavio informaciju o prikupljenim nalozima i ponudio ih naprodaju.

U Facebooku navode da su povećali nivo sigurnosti i da će preduzeti agresivne mjere protiv sličnih aktivnosti.

U kompaniji nisu željeli da više komentarišu slučaj. Forbes navodi da je, prema njihovom saznanju, Facebook u istragu uključio i Šopova, koji kaže da je zamoljen da ukloni svoj blog o kupovini.

Šopov navodi da Faccebook želi da istraži čitav slučaj.

"Željeli bismo da nam pošaljete dokument, kažite nam ako ste kopiju dali nekome, dajte nam adresu stranice na kojoj ste kupili podatke, uključujući i sve transakcije sa njima.Ne pominjite da smo vodili ovaj razgovor", navodi Šopov djelove pisma kojeg je dobio iz Facebooka.

"Svako može da dođe do podataka korisnika", kaže on.

"Korisnici potvrđuju opcije Slažem se i Prihvatam, nakon čega njihovi podaci odlaze u ruke programera aplikacija koji sa njima mogu da učine šta žele", kaže Šopov.

Bonus video: