Kibernetsko odijelo za radnike "Fukušime"

Laboratorija japanskog univerziteta “Cukuba” predstavila na sajmu robotike u Tokiju novo kibernetsko odijelo, koje će se sljedeće godine koristiti prilikom radova u razorenoj nuklearnoj elektrani "Fukušima 1"
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2012. 10:44h

Laboratorija japanskog univerziteta "Cukuba" pod vođstvom profesora Jošijukija Sankaija predstavila je na sajmu robotike u Tokiju novo kibernetsko odijelo, koje će sljedeće godine biti korišćeno prilikom radova u razorenoj nuklearnoj elektrani "Fukušima 1".

Odijelo koje funkcioniše kao spoljnji skelet koji podupire ljudsku muskulaturu eliminisaće zamor koji nastaje usljed nošenja teškog zaštitnog odijela protiv radijacije, omogućiti radnicima bolje disanje i osposobiti ih da podižu više puta teži teret nego obično.

Uvođenje odijela trebalo bi ne samo da unaprijedi efikasnost rada, već i da zaštiti živote ljudi i smanji potrebu za novom radnom snagom u Fukušimi.

Odijela se već duže vremena razvijaju u zemljama kao što su Japan, SAD i Izrael i do sada su uglavnom bila zamišljena kao ispomoć spasiocima koji treba da izvuku nastradale iz srušenih objekata.

Korišćena su i kao kao sredstvo koje bi paraplegičarima i ljudima bez udova omogućilo kretanje, odnosno kao uređaj koji bi vojnicima ili fabričkim radnicima omogućio efikasno baratanje do sada nezamislivim količinama tereta.

Ono što kibernetsko odijelo univerziteta "Cukuba" čini posebnim je to što je prilagođeno radu u uslovima visoke radijacije, odnosno to što štiti od radioaktivnih čestica i ima ventilaciju koja omogućava protok svježeg vazduha kroz zaštitnu masku.

U teško oštećenoj nuklearnoj centrali "Fukušima 1" trenutno radi preko 2,000 radnika, a od izlivanja radijacije sredinom marta prošle godine njih četvorica je preminulo, svi od srčanog udara izazvanog naprezanjem u uslovima, kao što su velika spoljnja temperatura i otežano disanje pod "klasičnim" zaštitnim odijelom.

Novo kibernetsko odijelo omogućiće radnicima angažovanim na uklanjanju istrošenog nuklearnog goriva, inspekciji i učvršćivanju strukture razorenih reaktora da rade u mnogo boljim uslovima, jer će eliminisati zamor koji se javlja usljed nošenja teškog zaštitnog odijela, olakšati disanje i pružiti dodatnu fizičku snagu za uklanjanje prepreka nastalih usljed eksplozija u reaktorima.

To bi, očekuje se, moglo ne samo da poveća efikasnost i brzinu radova na sanaciji elektrane, već i bukvalno spasi ljudske živote.

Kibernetski egzoskelet iz "Cukube" mogao bi da donekle smanji potrebu za novom radnom snagom, jer bi radnicima trebalo manje vremena za odmor, te bi se radovi mogli vršiti u manje smjena, u slučaju kada nivoi radijacije u i oko reaktora to dozvoljavaju. Obezbjeđenje dovoljne radne snage do sada je bio jedan od gorućih problema sanacije.

Kibernetsko odijelo Univerziteta "Cukuba" sadrži senzore u visini ljudskih zglobova koji detektuju ugao pod kojim se zglob pomera, tako da vjerno i brzo prati kretnje čoveka koji ga nosi.

Ovo "pametno" odijelo sa površine kože očitava biosignale malog intenziteta, odnosno slabi elektricitet koji mozak upućuje u mišiće i tako "shvata" koje mišiće treba da podupre.

Informacije koje šalju brojni senzori obrađuju se u mini računaru koji je ugrađen u odijelo zajedno sa malim generatorima koji napajaju cio sistem strujom. Kompjuter se nalazi na kuku, dok su uređaji za napajanje na ramenima i ispod koljena.

Ovaj spoljnji skelet omogućuje osobi koja ga nosi da podiže teret od oko 40 kila, a da se pri tom osjeća kao da u rukama drži predmet težine oko dva,tri kilograma.

Profesor Sankai posjeduje i sopstveno postrojenje za proizvodnju kibernetskih odijela pod nazivom "Sajberdajn" u kome 50 odsto zaposlenih čine nosioci doktorskog zvanja iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, kibernetike i informacionih tehnologija, fiziologije i neurologije.

Cilj ove kompanije je da svake godine proizvede između 400 i 500 kibernetskih odijela. Standardni modeli do sada su koštali oko 4,500 dolara.

Interesantno je da ova japanska firma dobila ime po fiktivnoj kompaniji iz popularne serije holivudskih filmova "Terminator."

Galerija

Bonus video: