EU: Google da izmijeni politiku zaštite ličnih podataka

Google je optužen da daje "nepotpune i nedovoljno precizne" informacije, što izaziva "duboku zabrinutost u pogledu zaštite podataka i poštovanja evropskih zakona"
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 16:26h

Nadležna tijela Evropske unije poručila su američkoj kompaniji Google da preispita svoje politike zaštite ličnih podataka nakon što je Google u martu donio odluku da se 60 odvojenih politika zaštite privatnosti objedini u jednu, izvijestio je danas BBC.

Googleu je taj potez omogućio da prikuplja podatke putem svih svojih proizvoda, YouTubea, društvene mreže Google+ i sistema Android, što mu potencijalno omogućava ciljano oglašavanje.

Francuska agencija za zaštitu ličnih podataka CNIL, koja je vodila evropsku istragu, saopštila je da je američka kompanija "imala na raspolaganju mjesece" da napravi izmjene.

Googleu je rečeno da mora dati jasnije informacije o tome koji se podaci prikupljaju i u koju svrhu.

Francuska agencija za zaštitu ličnih podataka je saopštila da Google ima 3-4 mjeseca za prilagođavanje, inače će "vlasti u nekoliko država moći da preduzmu akcije protiv Googlea"

Takođe mu je rečeno da korisnicima obezbijedi veći nadzor nad tim informacijama.

CNIL je upozorio Google da će, ako ništa ne preduzme, "ući u fazu spora". Google je odgovorio da mu treba više vremena kako bi dao precizniji odgovor.

Iako Google nije direktno optužen da nezakonito postupa, optužen je da daje "nepotpune i nedovoljno precizne" informacije, što izaziva "duboku zabrinutost u pogledu zaštite podataka i poštovanja evropskih zakona".

CNIL je istragu Googlea sproveo u ime 27 članica Evropske unije. Iako Grčka, Rumunija i Litvanija još uvijek nisu potpisale nalaz (što se očekuje da će uraditi uskoro), to su učinile i Hrvatska i Lihtenštajn koje nisu članice Unije.

Predsjednica CNIL-a Izabel Falk-Pjeroten je kazala da Google ima "tri do četiri mjeseca" za prilagođavanje, inače će "vlasti u nekoliko država moći da preduzmu akcije protiv Googlea".

Bonus video: