iPad Mini vjerovatno 23. oktobra: Isplativ za Apple ako košta 299 dolara

"Ta 7,85-inčna verzija iPada je stala u naše ruke poput rukavice, lako smo ga mogli ugurati u džep kaputa... U pitanju je uređaj koji će korisnicima pružiti veće iPad iskustvo"
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2012. 11:28h

Apple će 23. oktobra vjerovatno predstaviti iPad Mini, novu i manju verziju iPada. Ako bude promovisan 23. oktobra, iPad Mini će javnosti biti predstavljen samo tri dana prije nego Microsoft pusti u prodaju Surface tablete.

23. oktobar je utorak, a Apple većinu svojih proizvoda predstavlja u srijedu. Interet mediji navode da će događaj biti održan u Appleovom, Town Hall Auditoriumu, gdje je kompanija ranije predstavila niz važnih proizvoda – OS X Lion, novu generaciju MacBooka Air i iPhone 4S.

Analitičari Wall Streeta su mjesecima pisali o tome da Apple planira da javnosti predstavi manju verziju svog skupog i popularnog iPada, čime bi, s jedne strane, mogli da utiču na visinu marže svojih proizvoda, ali i da spriječe monopol suparnika u sve važnijem računarskom segmentu.

Iako detalji zasad nisu poznati, iPad Mini bi trebalo da ima ekran od 7,85 inča od tečnog kristala i koristiće Lightning konektor. Vjerovatno će biti i tanji i iPada.

iPad Mini će direktno konkurisati Amazonovom Kindle Fire HD i Google Nexus 7 tabletu. Oba uređaja imaju ekrane dijagonale 7 inča i koštaju 199 dolara. Prvi je pokrenut prošle godine i zauzima petinu američkog tržišta tableta.

Nexus 7 je takođe zabilježio uspješan start i prodaju brzo nakon lansiranja.

Jedan Wall Street analitičar je rekao da je Apple tablet, kojeg u medijima nazivaju iPad Mini, vidio tokom boravka u Aziji, kod dobavljača komponenti.

"Imali smo zapravo priliku da vidimo i poigramo se sa pilot verzijom tog tableta", kazao je Brajan Vajt.

"Ta 7,85-inčna verzija iPada je stala u naše ruke poput rukavice, lako smo ga mogli ugurati u džep kaputa... U pitanju je uređaj koji će korisnicima pružiti veće iPad iskustvo".

Stručnjaci procjenjuju da bi Apple mogao da zadrži trenutne marže sa cijenom mini verzije iPada između 299 i 349 dolara. Sa cijenom ispod 299 dolara, Apple bi još mogao da drži pristojnu maržu, ali bi u tom slučaju kompanija morala da, umjesto minimalnih 16 GB kapaciteta, koliko ima iPad, korisnicima ponudi njegovu mini verziju sa minimalnim kapacitetom od 8 GB.

Bonus video: