Posađena prva stabla u okviru aplikacije "Moje drvo"

Vuković je rekao da će Glavni grad u narednih deset dana dobiti više od 100 novih sadnica i dodao da je „Moje drvo“ jedan od najznačajnijih projekata koji se realizuju
305 pregleda 1 komentar(a)
Ivan Vuković, sadnja Moje drvo, Foto: PG Biro
Ivan Vuković, sadnja Moje drvo, Foto: PG Biro
Ažurirano: 03.11.2018. 15:52h

U Glavnom gradu, u okviru aplikacije „Moje drvo“, posađena su prva stabla, a za realizaciju projekta do sada je obezbjeđeno više od deset hiljada eura, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

On je rekao da će Glavni grad u narednih deset dana dobiti više od 100 novih sadnica i dodao da je „Moje drvo“ jedan od najznačajnijih projekata koji se realizuju.

Iz PG biroa je saopšteno da je donacija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) omogućila sadnju 22 stabla u ulici Kralja Nikole u Podgorici.

“Iako je aplikacija Moje drvo zvanično pokrenuta tek prije dvije sedmice, već imamo prodatih sadnica u vrijednosti oko deset hiljada eura, što znači da će Podgorica u narednih desetak dana dobiti više od 100 novih sadnica”, rekao je Vuković prilikom sadnje stabala u Ulici Kralja Nikole.

Kako je kazao, formiranje novih parkovskih površina u različitim djelovima grada, predstavlja pokušaj ublažavanja negativnih posljedica ubrzanog razvoja i urbanizacije Podgorice u proteklom periodu.

Prema riječima Vukovića, CGES, kao društveno odgovorna kompanija, prvi se odazvao da pomogne u realizaciji projekta „Moje drvo“ i do sada je uložio najviše sredstava.

Osim te kompanije, kako je dodao, u realizaciji su pomogli Telekom, kompanija Vezuv i mnogi drugi.

Kako se navodi, Vuković je kazao da ima obavezu da se zahvali ljudima iz gradskog preduzeća “Zelenilo”.

On je rekao da je „Zelenilo“ uložilo značajne napore, prije svega na planu određivanja lokacija gdje će se vršiti sadnja, a onda i na planu specifikacije biljnih vrsta koje su prilagođene podneblju.

“To uopšte nije jednostavan posao. Iako se čini da samo treba odabrati lokacije i posaditi drvo. Prije toga bi trebalo obezbijediti potrebne uslove, hidrotehničke instalacije, to drveće treba zalivati kako se ne bi osušilo“, dodao je Vuković.

On je pozvao građane da čuvaju zelene površine i podsjetio na slučaj u ulici Avda Međedovića gdje su vandali nedavno polomili šest stabala koja su posađene prošle godine.

Kako je rekao, te površine moraju da se čuvaju jer je to zajednička imovina i novac svih građana.

Direktor CGES Dragan Kujović je podsjetio da je Podgorica, odnosno tadašnji Titograd, bio najzeleniji grad u krugu glavnih gradova bivše Jugoslavije.

On je, kako je saopšteno iz PG biroa, istakao zadovoljstvo inicijativom Glavnog grada.

„Namjera nam je da damo konkretan doprinos kupovinom 22 stabla koja će danas biti zasađena i da utičemo na podizanje svijesti o značaju očuvanja životne sredine i ulaganja u nju“, naveo je Kujović.

Direktorica gradskog Zelenila Radmila Vujošević kazala je da su Zelenilo i Glavni grad, pored ove lokacije, u saradnji sa kompanijom Amplitudo, kandidovali još četiri lokacije na kojima će u prvom turnusu biti zasađeno 206 stabala.

„Pored dobre saradnje sa nevladinim (NVO) sektorom i društveno odgovornim kompanijama, u redovnim aktivnostima, samo u ovoj godini, posadili smo više od 280 odraslih stabala i više od hiljadu sadnica za pošumnjavanje, a izgradili smo i više od osam hiljada novih zelenih površina“, zaključila je Vujošević.

Bonus video: